Названо ймовірних кандидатів на посаду голови НБУ

Новини 02 Липня, 2020 1 457

Яків Смолій подав у відставку / фото УНІАН

Відставка Якова Смолія дає негативний сигнал ринку, – Фіала

Новим главою Національного банку України може стати екс-міністр економіки Тимофій Мілованов. Також цю посаду може обійняти екс-голова правління «Райффайзен банку Аваль» Володимир Лавренчук.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на УНІАН, про це під час відеоконференції заявив генеральний директор Dragon Capital, президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала, коментуючи інформацію щодо можливих кандидатів на посаду нового керівника НБУ (в ЗМІ з’явилася інформація, що, крім Мілованова та Лавренчука, на посаду претендує також чинний глава «Укргазбанку» Кирило Шевченко).

«Я знаю Мілованова, Лавренчука. У них на ринку дуже хороша репутація. Якщо призначити їх, то думаю, що це було б добре… Ці прізвища інвесторам зрозумілі, і вони будуть проводити консервативну монетарну політику, яка необхідна, щоб тримати в першу чергу низьку інфляцію, тримати процентні ставки», – сказав він.

При цьому Фіала відзначив, що сама відставка Якова Смолія дає негативний сигнал ринку.

«Єдине, що навіть при такій заміні все одно залишається негативний осад, що новопризначений голова правління, який призначається на 7 років і має бути незалежним, є прецедент, що по дзвінку з Банкової його можуть змусити піти у відставку, якщо Банковій не буде подобатися щось в незалежній політиці Нацбанку», – сказав він.

Як повідомляє “НВ”, на пост глави НБУ також може претендувати колишній міністр фінансів Ігор Уманський. Серед інших ймовірних кандидатів у ЗМІ також розглядають такі кандидатури як нинішній голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко, член ради НБУ Олена Щербакова і глава ради НБУ Богдан Данилишин, а також колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Як повідомлялося, 15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента України Петра Порошенка призначила Смолія головою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерію Гонтареву. Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов’язки голови НБУ. 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичне політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов’язків.

“Група Бєні таки добила голову НБУ Якова Смолія. “Подав у відставку через політичний тиск”.

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – Смолій

З того, що я знаю. Уряд тиснув на НБУ щоб той наповну включив грошовий друкарський станок і дофінансував бюджетну діру у кілька сотень млрд, уряд змушув Нацбанк фінансувати кредити для бізнесу під низькі відсотки, ресурсів на які теж не було. Крім того, здійснювався психологічний тиск – тривали місячні акції під стінами проплаченого зброду, які гримали кастрюлями під НБУ. Догримались. Зараз призначать чергову Венедіктову чи Шкарлета і гривня полетить у космос разом з країною, пристібніться, бо буде дуже боляче”, – написав на своїй сторінці у ФБ Дмитро Бобрицький.

Коментарі

Позначки: , , , ,