Назарбаєв пішов у відставку за станом здоров’я – ЗМІ

Новини 19 Березня, 2019 56

Фото: "Новое время"

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв 19 березня склав із себе повноваження глави держави. Тимчасово виконувати обов’язки президента Казахстану буде спікер Сенату.

Як повідомляє Lenta.ru, Президент пішов у відставку за станом здоров’я.

«19 березня 2019 року в спеціальному зверненні до нації оголосив про свою відставку за станом здоров’я Нурсултан Назарбаєв. Тимчасово виконувати обов’язки президента Казахстану зараз буде спікер сенату Касим-Жомарт Токаєв. Токаєв принесе присягу вранці 20 березня. Він керуватиме державою до квітня 2020 року, аж до чергових президентських виборів. Дострокових виборів в Казахстані не буде. Сам Назарбаєв продовжить очолювати Раду безпеки республіки і партію «Нур Отан», а також залишиться главою Конституційної ради», – інформує видання.

Як повідомляє «Настоящее время», Назарбаєв підтвердив, що продовжить очолювати Раду безпеки Казахстану і збереже за собою пост голови правлячої партії “Нур Отан”».

“Я прийняв непросте для себе рішення припинити свої повноваження в якості президента, – заявив Назарбаєв у позачерговому зверненні в ефірі республіканських телеканалів. – Цього року виповниться 30 років, як я займаю найвищий пост. Народ дав мені можливість бути першим президентом незалежного Казахстану” .

“Кожному поколінню доводиться вирішувати свої завдання. Я і моє покоління зробили для країни все, що змогли. Результати вам відомі. Світ змінюється, і приходять нові покоління. Процес природний. Вони будуть вирішувати проблеми свого часу. Нехай спробують зробити країну ще краще, – сказав Назарбаєв. – Звертаюся до молодого покоління казахстанців: бережіть незалежний Казахстан – нашу спільну Батьківщину. Це наш народ, земля наших великих предків. у нас одна Батьківщина, одна земля. Бажаю всього самого доброго, щоб ви ростили дітей, спокійно жили, вірили в наше прекрасне майбутнє. Дякую ще раз “, – закінчив він свій виступ.

Назарбаєву в цьому році виповниться 79 років. До влади в Казахстані він прийшов в 1979 році, ще до розпаду СРСР. Перший раз Назарбаєв став президентом Казахстану в 1990 році і кілька разів вигравав вибори. Нинішній термін його президентських повноважень закінчується в 2020 році. Вже в 2017 році він був самим “довготривалим” президентом з усіх лідерів країн колишнього СРСР:

У 2016 році вперше з’явилися офіційні повідомлення про проблеми Назарбаєва зі здоров’ям, і тоді через хворобу довелося скасувати візит президента до Вірменії.

Після цього Назарбаєв прийняв рішення перерозподілити деякі повноваження президента на користь парламенту і уряду і призначив свою старшу дочку Дарігу депутатом сенату (верхньої палати парламенту країни).

Після цього в Казахстані прийняли Закон про Раду безпеки: статус цього органу був змінений з консультативно-дорадчого на конституційний, а сам орган був наділений великими повноваженнями. Також в ньому було закріплено довічне головування Назарбаєва. Політологи вважали, що нова структура дозволяла Назарбаєву зберегти владу в Казахстані до моменту його смерті, навіть якщо в країні буде інший президент і уряд.

Коментарі

Позначки: , , ,