Нацбанк вводить обмеження на банківські перекази

Новини 25 Травня, 2024 26

що про це відомо і для чого це необхідно

Національний банк України обмежить перекази з картки на картку між фізичними особами. Ліміти стосуватимуться лише вихідних переказів, на надходження це не впливатиме. Про це на зустрічі з журналістами заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник, передає Forbes.

Що пропонує Нацбанк

Фінальний варіант обмежень НБУ ухвалить упродовж місяця, зараз робочий варіант — 30 вихідних переказів на місяць та 100 000 грн.
Обмеження стосуватимуться лише Р2Р-переказів, тобто з картки на картку, вони не торкнуться платежів та інших операцій.
Також обмеження не завадять волонтерським зборам, адже вхідні перекази залишаються без обмежень.

Чому НБУ вводить обмеження на перекази між картками

Причина такого рішення — все більша розповсюдженість тіньових фінансових операцій, відомих як ʼдропиʼ, або ʼгрошові мулиʼ. Її суть: шахраї купляють у пересічних громадян — від пенсіонерів до студентів — персональні дані і відкривають банківські картки. Через ці картки проходять сотні і тисячі транзакцій, здебільшого на суми менш ніж 400 000 грн, адже до цього порогу операції не підпадають під фінансовий моніторинг.
Такі схеми використовуються у низці галузей, зазначив Олійник. Зокрема, для виплати зарплат у ʼконвертахʼ, ухилення від сплати податків, виведення коштів за кордон, для операцій при торгівлі наркотиками тощо.

Обмеження на перекази не викорінить ці схеми, а поки лише ускладнить роботу шахраїв, вважають у Нацбанку. Тож це лише перший крок для боротьби зі схемами, наступні потребуватимуть змін до законодавства, уточнив Олійник.

Запроваджені обмеження не матимуть впливу на 95−98% клієнтів банків, запевняють у Нацбанку, адже вони і так переказують кошти менше, ніж на вказані суми і роблять менше 30 переказів на місяць.

Коментарі

Позначки: ,