Наталія Шелестак звернеться до правоохоронців через незаконну діяльність Садового

Новини 01 Липня, 2022 94
Наталія Шелестак звернеться до правоохоронців через незаконну діяльність Садового

Наталія Шелестак звернеться до правоохоронців через незаконну діяльність Садового

Наталія Шелестак також ініціюватиме скликання чергової сесії Львівської міської ради

Голова комісії фінансів, депутатка міської ради Наталія Шелестак звернеться до правоохоронних органів з проханням перевірити факти, які можуть свідчити про порушення закону міським головою Львова Андрієм Садовим в умовах воєнного стану, які є у її розпорядженні.

Про це повідомляють Варіанти, пише “Четверта студія”.

«Я знайшла низку процесуальних порушень в діях міського голови, що стосуються фінансів і не лише, наприклад, є не підписані  ним і не опубліковані рішення міської ради про подолання вето. Вбачаю в тому протиправні дії.  Я бачу також в документах розпорядників дуже дивні цифри. Однак саме правоохоронні органи, а не я, мають визначити наскільки це все правомірно», – сказала вона у коментарі Варіантам.

Наталія Шелестак також ініціюватиме скликання чергової сесії Львівської міської ради аби повторно винести на розгляд депутатів ухвалення рішення «Про внесення змін до ухвали міської ради від 24.02.2022 № 2133  “Про внесення змін до бюджету Львівської міської територіальної громади на 2022 рік”, яке не було ухвалено 30 червня.

«Разом з колегами депутатами буду ініціювати скликання чергової сесії, і буду однозначно подавати цю ухвалу», – запевнила вона.

Наталія Шелестак висловила переконання, що міський голова Андрій Садовий під час розгляду даного питання на сесії міської ради 30 червня порушив регламент і манипулятивно добився відхилення цього рішення попри те, що його підтримували профільна комісія і більшість голів фракцій.

Шелестак розповіла, що Садовий всупереч регламенту не надав можливості виступити їй на сесії, як автору проєкта рішення, а голосування провів за відсутності у залі засідання значної кількості депутатів, адже перед тим сам, як головуючий на сесії,  оголосив перерву.

«Садовий не надав мені слова, а сам доповів мою ухвалу, на свій розсуд інтерпретуючи її зміст. При цьому більшість депутатів були відсутні в залі засідань, просто в деяких були карточки для голосування втиснуті в пульт. Коли ж він побачив, що я зайшла до залу засідань, то швиденько запропонував повторно винести проект рішення на голосування, розуміючи що й це рішення не набере необхідних 2/3 голосів депутатів, адже більшість з них були на той момент відсутні», – розповіла вона.

Депутатка роз’яснила чим була викликана потреба ухвалення цього рішення і чому міський голова так тому впирався на сесії, що аж вдався до порушень і маніпуляцій.

Пункт другий ухвали Львівської міської ради від 24 лютого № 2133 “Про внесення змін до бюджету Львівської міської територіальної громади на 2022 рік» надав виконкому право приймати рішення щодо витрачання бюджетних коштів в сумі до 50 млн грн за погодженням лише комісії фінансів, а не міської ради.

«Ми в перший день широкомасштабних військових дій дали виконкому таке ексклюзивне право тому, що тоді це було єдине правильне рішення, враховуючи шалену відповідальність перед містянами, бо тоді ніхто не розумів, що відбуватиметься далі», –  зазначила вона.

Протягом всіх наступних місяців чиновники виконкому ні разу не  погодили свої дії щодо бюджетних коштів з профільною комісією, не повідомляли їх про порядок денний засідань виконкому та не доводили до їхнього відома рішення, які були ухвалені. Більше того, міський голова Садовий заборонив своїм чиновникам приходити на засідання комісії фінансів, також міський голова і чиновники не надали жодної відповіді на офіційні звернення депутатів, голови комісії і самої комісії.

«Мер підтвердив, що давав чиновникам злочинний наказ не приходити на засідання комісії. «Так, я таке говорив», – сказав він в розмові зі членами комісії», – розповіла Шелестак.

Декілька тижнів перед тим комісія фінансів підтримала ініціативу Наталії Шелестак, як її голови, звернутись в ДБР з приводу цих фактів. Лише після того Андрій Садовий особисто завітав на засідання комісії та передав в її розпорядження документи про витрати, затверджені виконкомом в умовах воєнного стану.

«Коли члени комісії  ознайомились  з документами, то вирішили ініціювати  скликання сесії. Тому що в нас з’явилось багато питань. Наприклад, мерія купила лопати, добрі, відомої фірми, по 569 грн. Але я, як волонтер, якісні лопати нашого виробника купила по 165 грн. Вони також чудові і військові ними задоволені. Це нераціональне використання коштів на купівлю лопат для наших воїнів, бо за таку одну можна було купити 3,5 лопаток.  Однак принциповим перш за все є те, що все це робилось з порушенням, без узгодження з депутатським корпусом в особі комісії фінансів, як це було визначено ухвалою від 24 лютого. Тому я запропонувала забрати у виконкому  право розпоряджатись коштами до 50 млн грн.».

Наталія Шелестак нагадала, що постанова Кабінету міністрів чітко регламентує перелік витрат, які в умовах воєнного стану міський голова і виконком можуть здійснювати без погодження з депутатами.

«Ухвала міської ради від 24 лютого надала міському голові і виконкому ексклюзивні права, які не передбачені постановою Кабміну, бо ця постанова чітко регламентує на що саме має право міський голова витрачати кошти без погодження з міською радою».

З огляду на це нею і була внесена пропозиція скасувати пункт ухвали про можливість витрачати кошти до 50 млн грн за розпорядженням виконкому, бо міський голова виконував її лише в частині витрат, але не погоджував свої дії з бюджетною комісією.

Наталія Шелестак висловила переконання, що міський голова Львова повинен виконувати регламент міської ради:

«Андрій Садовий повинен поважати регламент, бо про повагу до депутатів дарма говорити, в нього її нема і вже не буде. Прикро, але Садовий поводить себе як маленький Путін. З огляду на довший час керування містом він вважає лише себе шляхтою, а всі інші, в тому числі депутати і містяни, йому лише заважають керувати, творити великі справи, розвивати місто».

Нагадаємо, вчора, 30 червня, відбулось пленарне засідання сесії Львівської міської ради в закритому режимі. Порядок денний сесії не був оприлюднений. Сьогодні на сайті з’явились результати голосувань. Рішення «Про внесення змін до ухвали міської ради від 24.02.2022 № 2133 “Про внесення змін до бюджету Львівської міської територіальної громади на 2022 рік”» не прийнято. Усього голосувало 44 депутати, з них за – 9, проти -0, утрималось – 1, не голосувало – 34.  На момент голосування фракція ВО Свобода була відсутньою в залі у повному складі.

Коментарі

Позначки: , ,