Наскільки безпечне для дітей лікування зубів під наркозом

Новини 02 Жовтня, 2023 179

Наскільки безпечне для дітей лікування зубів під наркозом

Лікування зубів у більшості малюків викликає не надто приємні асоціації, навіть якщо батьки від самого початку вибрали професійного дитячого стоматолога. При цьому іноді виникають ситуації, коли місцева анестезія не підходить для проведення медичних маніпуляцій. Наприклад, дитина панічно боїться лікарів, має особливості розвитку чи алергію на стандартні знеболювальні препарати або потребує проведення тривалих процедур. У будь-якому з цих випадків варто віддати перевагу лікуванню зубів під наркозом.

Більшість батьків з недовірою ставляться до такої пропозиції, оскільки мають мало достовірної інформації та багато упереджень щодо використання загальної анестезії. Сьогодні ми поговоримо про особливості і безпеку лікування зубів під наркозом в Веселці — одній з найкращих дитячих клінік Львова.

Що батькам потрібно знати про використання наркозу в дитячій стоматології?

Перш за все, необхідно відрізняти наркоз від седації (медикаментозного сну). Остання спрямована на розслаблення тіла, при якому дитина переходить в стан легкої дрімоти. При цьому місцева анестезія все одно застосовується. Наркоз, своєю чергою, повністю вимикає свідомість і сприйняття больових відчуттів, тому потреби в додаткових знеболювальних препаратах немає. Це дозволяє проводити стоматологічні маніпуляції будь-якої складності і масштабу.

Для наркозу використовують тільки найбільш сучасні та безпечні препарати, спеціалізоване обладнання для контролю показників життєдіяльності. Такий підхід робить лікування максимально безпечним і унеможливлює негативний вплив на фізичний чи ментальний розвиток дитини. Наразі в світі не існує авторитетних досліджень, які б підтверджували будь-які довгострокові ефекти наркозу, що застосовується в дитячій стоматології та хірургії.

У таких клініках як «Веселка» протягом всього процесу лікування малюка супроводжує досвідчений лікар-анестезіолог. Він надає консультацію батькам при підготовці до процедури, пильно стежить за станом організму маленького пацієнта протягом всього наркозу, присутній при пробудженні дитини і спостерігає за нею 30–60 хвилин після повернення до свідомості. Це дозволяє виключити негативні наслідки загальної анестезії на мозок.

Після пробудження дитина може відчувати сонливість, легку дезорієнтацію, запаморочення — це абсолютно нормально. Подібні ефекти доволі швидко минають, після чого малюка можна забрати додому. Додатково, як пересторогу, батькам радять спостерігати за самопочуттям дитини наступні дві доби і в разі виникнення будь-яких питань телефонувати лікарю. Проте зазвичай маленькі пацієнти швидко повертаються до звичайного життя, а відвідини клініки не залишають неприємних вражень.

Коментарі

Позначки: ,