Нардеп розповіла, як у Києві раніше не було книжок українською мовою

Новини 17 Липня, 2020 156

Проросійським силам не вдасться знищати української мови, бо Україна і українська ідентичність незнищенна.

Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар під час акції проти русифікації освіти на площі Конституції біля Верховної Ради, пише Четверта студія.

«Давайте згадаємо нашу недавню історію. Моя дочка народилася 2003 році. Знаєте яка була найбільша проблема? Знайти мультик «Король Лев» українською мовою. Це який рік української незалежності? Ми їздили у Львів, щоб купити дитячі книжки українською мовою, бо у Києві їх не було. Ми дивилися російське телебачення, а якщо дивилися ніби українське, то завжди російською мовою», – сказала Сюмар.

«І от в 2013 році ми зрозуміли, що таке мова, бо російські танки зайшли саме туди, де говорили російською і де вірили російським телеканалам. Що ми зробили? Ми, команда «Європейської Солідарності», заборонила російські телеканали. Ми нарешті творимо свій український інформаційний простір. Да, у нас багато гібридів, ці гібриди сидять в цьому залі і за російські гроші плодять російські телеканали. Але і цього ми позбудемося», – додала депутат.

Вона нагадала, що при Президентові Порошенку були введені квоти на російську мову – 25%.

«Вони розказують, що ми права порушуємо чиїсь? Та в нас століттями наші права порушували, коли дітей не дозволяли вчити українською. Зараз у нас на телебаченні говорять українською мовою. Ми зробили закони, які дозволили в Україні знімати українське кіно… Вони нам казали, та що там ваші пісні, це ж якась шароварщина і ви вводите квоти на радіо, та не буде у вас стільки українських пісень. Ви знаєте, скільки зараз на українському радіо українських пісень? 60%, а на деяких радіостанцях – 100%. Нам століттями нав’язують комплекс меншовартості»,- наголосила Сюмар.

Вона також зазначила: «За п’ять років ми показали, що ми крутіші росіян. Наша культура сьогодні частина європейської культури, наші пісні в топі світових рейтингів».

«Нам сьогодні знову розказують, що українська мова це ніщо і це дискримінація. Насправді ніщо це вони і ми їм про це скажемо. Ви не знищите українську мову, бо коли вмирає мова – вмирає держава. Україна житиме», – зауважила парламентар.

Коментарі

Позначки: , ,