Газ є зброєю в руках російського президента Володимира Путіна і тому не можна змішувати політичні переговори з перемовинами щодо прямих поставок російського газу в Україну. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко в коментарі «Прямому», пише Четверта студія.

«Те, що ми змішуємо газові переговори з політичними – це вже неправильно. Це знову повертає нас на позицію газу як політичної зброї Путіна, а ми знаємо, що для Путіна «Газпром» і газ – це найбільш боєздатні війська. Нас це дуже хвилює. Не випадково, що у складі української делегації приїхав Оржель, не випадково, що буде двостороння зустріч»,- сказав він.

Гончаренко вважає помилкою команди Зеленського, що він погодився  обговорювати сьогодні політичні питання разом із питанням газу.

«Що ще додає тривоги за результати сьогоднішньої зустрічі? Звичайно, ми знаємо, що ніщо не обходиться дорожче Україні, ніж дешевий російський газ. Якщо сьогодні ми почуємо заяву про якісь чергові знижки на російський газ і прямі постачання – я вважаю, що це безумовно «червоні лінії». На мою думку, це помилка Зеленського і його команди, що він погодився об’єднати питання газу і Донбасу, і обговорювати їх сьогодні в одному місці і в один час», – додав Гончаренко.

Він також вважає, що ще одна «червона лінія» – це прямі переговори з ЛДНР. «На рівні керівництва України це є неприпустимим. Це є маріонетки Путіна і це його мета – показати, що начебто в Україні відбувається громадянська війна. Тоді звичайно постає питання – які ж можуть бути санкції проти РФ? Особливо, коли на очах французької і німецької сторони будуть підписані газові домовленості, які передбачають пряме постачання російського газу. Як Україна буде вимагати санкцій від Європи, якщо Європа побачить, що Україна після того, як чотири роки не купувала газ у «Газпрому», почне знову його купувати. Це значно послабить українську позицію»,- вважає Гончаренко.