Найближчим часом ми запропонуємо формат можливого проведення дебатів між кандидатами, – Княжицький

Новини 06 Листопада, 2020 177

Дебати. Фото: "Четверта студія".

Цей формат відповідатиме і українському законодавству, і європейським прикладам такого спілкування з виборцями.

Про це народний депутат України Микола Княжицький написав на своїй сторінці у facebook, пише “Четверта студія” з посиланням на “Еспресо”.

“Свіжий львівський анекдот:

Зустрічаються якось два кандидати на посаду мера Львова, які вийшли до другого туру. От один іншому і каже:

– Давайте, Андрію Івановичу, проведемо публічні дебати між нами, кандидатами на посади мера?

– Ну, давайте, але дебати буде організовувати моя кума, – відповідає Андрій Іванович

– Але почекайте, за Виборчим кодексом процедура зовсім інша! За законом теледебати – це елемент передвиборчої агітації. А отже, як і будь-яка агітація, мають оплачуватись з виборчого фонду кандидатів. Я готовий оплатити, але давайте узгодимо, що оплата має бути для нас обох однакова, як вказано в законі.

– ААААА! Синютка каже, що готовий брати участь теледебатах лише за гроші! Попрошу свою дружину, щоб вона поширила цей анекдот на своєму сайті! Львів’яни проковтнуть !”, – написав Микола Княжицький.

Нардеп зазначив, що правильна і цивілізована ідея проведення публічних дебатів у прямому телеефірі між двома кандидатам на посаду мера, легко перетворюються на майданчик для маніпуляцій.

“Для своєї участі в дебатах Олег Синютка поставив лише одну умову: дебати мають відповідати закону. А значить вони мають бути, по-перше, проведеними з дотриманням принципу рівних умов для всіх кандидатів, а по-друге, повинні оплачуватись з виборчих фондів кандидатів”, – зауважує він.

А також додає, що це досить очевидні речі. Виборчий кодекс в статтях 49, 51 каже, що дебати є формою передвиборчої агітації, а значить здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів і за однаковою для всіх вартістю. І той самий Кодекс зазначає, що всі подібні передачі за участю кандидатів проводяться з дотриманням принципу рівних умов та рівного доступу.

Саме це і пропонує Олег Синютка: дебати мають бути чесними, вільним від конфліктів інтересів. Проводити і організовувати їх повинні незаангажовані особи, а не родичі, друзі чи куми одного з кандидатів. Авторитетні, професійні і незалежні від кандидатів журналісти, патріоти України та Львова, які мають свою позицію, щиро люблять Львів і поважають львів’ян. І так, кандидати мають оплатити їх, адже було б не чесно претендувати на посаду міського голови і толерувати порушення виборчого закону.

“Але те, у що Андрій Іванович зі своїми родичами та медіаресурсами намагається перетворити дебати – є кращою ілюстрацією його ставлення до Львова. Замість того щоб допомогти місту в чесній рівній боротьбі обрати найкращого, замість того, щоб з повагою поставитись до вибору львів’ян, ми бачимо спроби чергових маніпуляцій за московським, а не європейським зразком”, – наголошує Микола Княжицький.

Він також зауважує, що Львів – це унікальне місто. Місто, яке має свою велич, в якому живуть і працюють розумні, мудрі люди. І за всю історію, ніхто і ніколи не мав над львів’янами влади через брехню, маніпуляції та зневагу! Ніхто і ніколи! І яким би неординарним не був 2020 рік, за всі маніпуляції і брехню треба відповідати. В тому числі на чесних, відкритих дебатах, які організовуються за законом.

“Найближчим часом ми запропонуємо формат можливого проведення дебатів між кандидатами”, – повідомив він.

Цей формат відповідатиме і українському законодавству, і європейським прикладам такого спілкування з виборцями.

“У команді Садового багато фахових медійників. Давайте, не будемо копіювати погані зразки клоунізації політики, заведені Зеленським і іншими популістами. Організуємо спільно незалежні чесні дебати між обома кандидатами на посаду мера Львова, які будуть відкриті і для громадськості, і для усіх медіа, які бажатимуть їх висвітлювати. Чекаю на відповідь”, – повідомляє нардеп.

Коментарі

Позначки: ,