Найбільший кінофестиваль світу повертають: як тривають останні приготування у Каннах (ВІДЕО)

Новини 06 Липня, 2021 65

На Львівщині зніматимуть історичний фільм

Україну на “Каннах” представить документальний фільм “Бабин Яр. Контекст” режисера Сергія Лозниці

Із велетенських чорно-білих плакатів на перехожих поглядає Спайк Лі. Постери з американським режисером прикрашають знаменитий Палац фестивалів у Каннах. Уже 6 липня в його стіни повернеться один із найбільших кінофестів світу. А Спайк Лі стане першим темношкірим фільмотворцем, який очолить його зіркове журі. 1986 року Спайк Лі дебютував на “Каннах” як режисер зі стрічкою “Їй це потрібно”. А 2018 року його картина “Чорний ку-клукс-кланівець” виграла тут ґран-прі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на 5 канал.

Окрім голлівудського режисера, переможців фестивалю визначатимуть іще 8 селебрітіз. Творці представлять свої картини в шести програмах. В основному конкурсі – 24 стрічки. Відкриватиме захід сюрреалістичний мюзикл “Аннет” режисера Леоса Каракса з Маріон Котіяр та Адамом Драйвером у головних ролях. Фільм розповідає про стендап-коміка та його дружину – всесвітньо відому співачку. Їхнє світське життя йде догори дриґом із появою незвичної дочки Аннет.

Перлина фестивалю – комедійна драма “Французький вісник” американського режисера Веса Андерсона. Через пандемію прем’єру переносили щонайменше тричі. Стрічка просочена притаманним Андерсону вінтажним ексцентричним стилем, а її головні персонажі – журналісти американської газети, які працюють у французькій редакції на початку XX століття. Акторський склад рясніє плеядою зірок: Тімоті Шаламе, Білл Мюррей, Елізабет Мосс, Френсіс Макдорманд і Тільда ​​Свінтон.

Україну на “Каннах” представить документальний фільм “Бабин Яр. Контекст” режисера Сергія Лозниці. Створений він спільно з Меморіальним центром Голокосту “Бабин Яр” і складається з двох десятків епізодів, змонтованих з архівних матеріалів. Вони відзняті в період із 1941 по 1966 роки. Фільм представлять у програмі спеціальних показів.

“Я щаслива навіть від думки про те, що фестиваль знову відбудеться. Ми майже повернулися до нормального життя й дуже раді знову відвідати Каннський кінофест, навіть якщо цьогоріч він буде іншим”, – радіє власниця кінотеатру Клодін Корнія.

Фестиваль із нетерпінням чекають не лише майстри кіноремесла, а й пересічні французи. 74-ті “Канни” особливі, адже відбудуться після року перерви. 2020 року захід скасували через пандемію, як і низку інших подій у місті. Карантинне затишшя коштувало Каннам майже 800 мільйонів євро. Тож цьогоріч до дійства готуються з удвічі більшим захопленням і нетерплячкою. На тижні Франція скасувала останні коронавірусні обмеження. Каннський кінофест стане першим, який відбудеться без віртуальної частини. Однак гості й учасники повинні бути вакциновані або що два дні проходити тест на COVID-19. А ще жодних поцілунків на червоній доріжці.

“Можливо, цьогоріч фестиваль буде більше для людей, а менше для професіоналів. Підготовка до дійства підіймає настрій”, – каже співробітник Каннського кінофестивалю Марк.

“Важливо, щоби цей фестиваль таки відбувся, бо це вагомий момент як для індустрії кіно, так і для всієї Франції. Адже саме ця країна зустрічає зірок”, – вважає турист із Бордо Ерік Моро.

Переможців фестивалю оголосять 17 липня. А от лавреатка почесної “Золотої пальмової гілки” вже відома. Це Джоді Фостер – голлівудська акторка, режисерка і продюсерка, володарка двох “Золотих глобусів” та двох премій “Оскар”.

Коментарі

Позначки: ,