НАБУ завершило справу про розкрадання газу компаніями братів Дубневичів

Новини 12 Вересня, 2018 73

Фото ілюстративне з відкритих джерел

На суму понад 1,4 млрд грн

Національне антикорупційне бюро України завершило справу про заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу на суму понад 1,4 млрд грн компаніями, засновниками яких є народні депутати Богдан і Ярослав Дубневичі.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

«10 вересня 2018 року прокурорами САП ухвалено рішення про достатність зібраних доказів для завершення досудового розслідування й стороні захисту надано право ознайомитися з матеріалами в кримінальному провадженні за підозрою посадових осіб «Енергія-Новий Розділ» і «Енергія-Новояворівськ» у заволодінні газом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в особливо великих розмірах», – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, у ході слідства встановлено, що ряд осіб, у тому числі посадові особи «Енергія-Новий Розділ» і «Енергія-Новояворівськ», протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить «Нафтогазу», в особливо великих розмірах.

За версією сторони обвинувачення, ТЕЦ, що перебувають у власності зазначених підприємств, купуючи у «Нафтогазу» за пільговою ціною природний газ для виробництва теплової енергії для населення, що є обов`язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем держпідприємству «Енергоринок».

«Загалом, протягом 2013-2015 років зазначені особи заволоділи природним газом «Нафтогаз України» обсягом понад 300 млн куб. м, що завдало матеріальної шкоди «Нафтогазу» на суму понад 1,4 млрд грн», – сказано в повідомленні.

Повідомляється, що 10 вересня прокурорами САП узгоджено, а детективами вручено п`ятьом підозрюваним остаточні повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, вчинена організованою групою в особливо великому розмірі) та ч. 2 ст. 366 КК України (внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей посадовою особою, що спричинило тяжкі наслідки).

Водночас повідомляється, що досудове розслідування про причетність інших осіб до вчинення зазначених злочинів триває.

Як повідомлялося, у січні цього року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали у Львові чотирьох посадових осіб компаній «Енергія-Новий Розділ», «Енергія-Новояворівськ» і «Енергія», засновниками яких є народні депутати Богдан і Ярослав Дубневичі, за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Наприкінці серпня цього року Апеляційний суд Києва залишив чинним рішення суду попередньої інстанції про передачу в тимчасове управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) заарештованих Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ.

 

Коментарі

Позначки: ,