НАБУ порушило справу проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна

Новини 19 Червня, 2020 209

Володимир Омелян

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну у нібито вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 мільйонів гривень.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”, про це йдеться на сайті НАБУ.

“Черговий сюрприз і знову миле співпадіння. Минулої п’ятниці мене було запрошено до НАБУ дати додаткові покази у кримінальному провадженні щодо зниженням Урядом України портових тарифів і зборів на 20% у 2018 році. Нагадаю, що зниження тарифу здійснювалося для збільшення товаро/вантажопотоку. Завдяки цьому зниженню морська галузь продемонструвала у 2018-19 рр ріст більше, аніж на 20%, і росте досі, незважаючи на кризу!
Оскільки, у цей час у мене вдома відбувався обшук ДБР, допит у НАБУ перенесли на цю п’ятницю.

Незважаючи на те, що мене було запрошено на допит у якості свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитків державі.

Це, безумовно, прецендент і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки – може бути звинуваченим у шкідництві.

Шкода, що НАБУ на очах перетворюється на ДБР-2. До речі, першим було провадження по Раянейр. Там я теж “завдав” збитків”, – написав Омелян на своїй сторінці у Facebook.

Дії експосадовця кваліфіковано за ч.2 ст.211 Кримінального кодексу (видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах).

Так, слідство вважає, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення майже усіх портових зборів на 20%. Водночас один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

У підсумку, рішення експосадовця призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 мільйонів гривень.

Коментарі

Позначки: ,