На Закарпатті тренувалися рятувальники (ВІДЕО)

Новини 05 Липня, 2021 132

Фото ілюстративне. Джерело: ФБ/Роман Андрусяк

Гасили пожежу в лісі, шукали людей у горах і рятували у воді

Закарпатські, львівські та франківські рятувальники провели спільні навчання на Міжгірщині.

Про це Суспільному повідомив начальник ДСНС в нашій області Роман Гудак, пише Четверта студія.

Тренування влаштували в селі Нижній Студений, поруч із озером Віта. Гасили пожежу в лісі, шукали людей у горах і рятували у воді.

Навчання рятувальників почалися о 10:30. Перше завдання — витягнути з води двох людей. Один водолаз пірнає, шукає людину, котра тоне. Його колега допомагає залізти в човен іншій людині, що не може дістатися берега.

Наступне завдання — знайти травмованого велосипедиста в гірській місцевості. Коли людину відшукали, рятувальники мали надати долікарську допомогу, евакуювати і передати медикам, — розповів гірський рятувальник Василь Райчинець.

“Залучили ми два квадроцикли, 2 відділення були залучені — наші й снігоболотохід, — розповів він. — Є в нас реєстрація, але в нас проблема у тому, що лише 20 % туристів реєструються, інші — не реєструються. Якщо турист зареєстрований, ми знаємо, наприклад, де він пішов, який маршрут група має. І можемо скоріше реагувати на надзвичайні ситуації”.

Третє завдання — гасіння лісової пожежі. Рятувальники співпрацювали з лісівниками Міжгірщини. За сценарієм завдання відпрацьовував, зокрема, Микола Дереч.

“Відпрацьовували на МАЗі, — розповів він. — Територія була близько 2 гектарів. Ми були задіяні на дві точки. Найважче – підйоми лісового масиву, бо ми не знаємо місцевості, вони є більш захаращені”.

До навчань залучили спецтехніку: гелікоптер, човни, всюдиходи, квадроцикли та пожежні машини, — розповів начальник держслужби з надзвичайних ситуацій в нашій області Роман Гудак.

“Ми показали, що в нас є і рятувальне відділення для гасіння пожеж. І водолазні відділення, які рятують людей на воді. До речі, вже в цьому році 19 наших мешканців Закарпаття тонуло на водоймищах області. Й крім того, можливості гірськово-пошукової рятувальної служби, яка є в нашій області”.

Навчання тривали пів години. За сценарієм, усім травмованим надали допомогу.

Коментарі

Позначки: ,