На Закарпатті лише третина медиків щепляться проти коронавірусу

Новини 10 Березня, 2021 139

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Кожна бригада може за день виконати до 100 щеплень

У Закарпатській області від початку вакцинації проти коронавірусу перше з двох щеплень зробили лише 444 людям, бо вакцинацію проводить лише одна мобільна бригада.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Hromadske 

На Закарпатті майже найменше щеплень серед регіонів України.

Регіональна координаторка вакцинації у Закарпатській області Вікторія Тимчик пояснила, що наразі вакцинацію проводить лише одна мобільна бригада, але до кінця тижня їх кількість збільшиться, тоді має збільшитися і кількість щеплень.

За словами Тимчик, вакцинація з мобільними бригадами – дещо новий метод роботи, тому мобільні бригади повинні пройти навчання та отримати сертифікати.

Наразі лише одна бригада пройшла навчання по роботі з вакциною AstraZeneca. 10 березня закінчують навчання ще чотири бригади, через два дні – ще чотири.

За словами Тимчик, “до кінця тижня на Закарпатті будуть працювати 9 мобільних бригад” і вакцинацією охоплять більшу кількість закладів.

Кожна бригада може за день виконати до 100 щеплень.

За 9 березня на Закарпатті здійснили 90 щеплень. Тимчик цей результат “дуже тішить”.

За її словами, 9 бригад робитимуть більше щеплень за день – і введення першої дози вакцини завершиться швидше.

На першому етапі, зокрема, вакцинують медиків, які працюють у COVID-лікарнях: ті, що безпосередньо працюють із хворими на коронавірус, а також інший персонал. Таких закладів на Закарпатті 17.

За словами Тимчик, кожен медичний заклад попередили про день, коли у них має відбутися вакцинація, а медики самостійно вирішують, чи будуть щеплюватися.

Загалом приблизно 30% усіх медиків погодилися вакцинуватися.

На етапі планування причину відмови не моніторять, “ніде не передбачено, що медик має вказати свою мотивацію”, уточнила Тимчик.

Крім того, на першому етапі вакцинації щеплення роблять медикам мобільних бригад, працівникам лабораторій, мешканцям будинків для літніх людей та персоналу таких закладів.

Загалом область отримала 14 500 доз вакцини, не використані дози препарату будуть використовувати на другому етапі вакцинації.

Також на Закарпатті використовують залишки вакцин для щеплення публічних осіб, зокрема щеплення зробив голова обласної державної адміністрації Анатолій Полосков.

Водночас в області вже утилізували 6 невикористаних доз.

З 24 лютого до 9 березня в Україні проти COVID-19.вакцинували 23 480 громадян, усі вони отримали поки що одну дозу вакцини з двох необхідних.9 березня кількість щеплень зросла з 3 тисяч до 4 362 за добу

За майже рік пандемії в Закарпатській області виявили 44 908 випадків COVID-19, зокрема у 3 021 медика. За минулу добу, 9 березня, захворювання підтвердили у 399 людей.

З 8 березня Закарпаття опинилося у “червоній” зоні карантину, де впроваджують найжорсткіші обмеження. Причиною цього став високий рівень госпіталізацій. Наразі в області завантажені 83% ліжок, призначених для хворих на коронавірус.

У “червоній” зоні заборонено працювати закладам харчування, розважальним закладам, ТРЦ, кінотеатрам, театрам, закладам освіти (крім дитячих садочків і перших класів у школах), спортзалам, ринкам. Однак працюють банки, аптеки, заправки, ветеринарні магазини, усі продовольчі магазини.

Коментарі

Позначки: ,