На Яворівщині пройшла традиційна піша проща в село Лісок (ФОТО)

Новини 13 Вересня, 2021 489
На Яворівщині пройшла традиційна піша проща в село Лісок. Фото: Яворівська райрада

На Яворівщині пройшла традиційна піша проща в село Лісок. Фото: Яворівська райрада

Сьогодні, 13 вересня, на Яворівщині пройшла традиційна піша проща в село Лісок Чернилявський, де розташований відомий в Галичині Центр паломництва.

Як пише “Четверта студія”, про це йдеться на Фейсбук-сторінці Яворівської районної ради.

Перед духовним походом вранці прочани, насамперед, помолилися в храмі, що в селі Коти, за мир та злагоду в Україні, оздоровлення всіх поранених на Сході воїнів.

Пішу прощу, протяжністю близько 13 км, супроводжували працівники Яворівського відділу поліції Національної поліції у Львівській області.

Відтак, пройшовши близько десятка кілометрів, процесія, очолювана духовенством, рушила через села Старий Яр, Залужжя в місто Яворів, де її зустріли церковними дзвонами.

Дорогою до колони приєднувалися християни, із навколишніх сіл. Під час ходи можна було підійти до священиків і посповідатися.

В Яворові паломники із молитвами та духовними піснями пройшли повз меморіал пам’яті Героям Небесної сотні та Воїнів Світла – полеглих на Сході військовослужбовців та подалися до церкви Положення Пояса Пресвятої Богородиці, що у Ліску Чернилявському – маленькому селі, населення якого не перевищує півтори сотні жителів.

Село розташоване за 3 км на північний захід від райцентру. Паломники увесь цей довгий шлях подолали без перепочинку.

У Ліску Чернилявському, біля церкви Положення Пояса Пресвятої Богородиці розпочалася святочна літургія. Люди умиваються цілющою водою із джерела, біля якого, за словами священиків, існував монастир, заснований ще у XVII столітті. Найдорожчим скарбом цієї чернечої обителі була чудотворна ікона Матері Божої Лісківської, яку, як вважають релігієзнавці, написав чернець Самсон Скрипецький. На жаль, потім монастир закрили. У 1926 році це місце отримало від Папи Римського право отримання повного відпусту (індульгенції) – це ще більше привабило потік прочан, хворих і віруючих до цих місць.

Тепер щороку 13 вересня, у день Положення Пояса Пресвятої Богородиці, сюди приходять тисячі прочан.

Коментарі

Позначки: , ,