На Турківщині збудують культурно-медичний центр

Новини 27 Червня, 2019 135

Село Розлуч. Фото: UA-travel.info

У Турківському районі збудуть культурно-медичний центр.

Відповідний тендер розміщений на порталі Prozorro. Орієнтовна вартість робіт становить 447 млн 894 тис. грн.

Про це  повідомляє «Бойківська правда».

Як зазначається, тотальне заснування центру здійснюватиметься на підставі загально-будівельних і оздоблювальних робіт, куди входить встановлення дверей і вікон,  фарбування кімнат, стель і стін. Окрім цього підрядник забезпечить асфальтобетонне покриття доріжок і тротуарів, встановить пандуси при входах тощо. У вартість тендеру входить також якісне забезпечення електропостачанням, монтаж стоматологічного, хірургічного і акушерського кабінетів , створення умов для заземлення, встановлення блискавковідводів і повітряних ліній.

Стосовно загальних будівельних робіт планується реалізація малих архітектурних форм, лавок, дитячого майданчика, смітників , висадження квітника . До вартості входить загальне придбаня устаткування для медичних маніпуляцій, а також  необхідні  додаткові прилади.

Фінансування здійснюється  завдяки реалізації коштів місцевих бюджетів за проектом. Кінцевим строком подання тендерних пропозицій є 4 липня 2019 року, наступного дня розпочинається аукціон.

Як повідомляється, центр збудують у селі Розлуч.

Село Розлуч – відомий туристичний центр Львівщини. Постановою Кабінету Міністрів України №1391 від 15.12.1997 року його віднесено до курортних населених пунктів. Для відпочинку із лікувальною метою цілющим кліматом та мінеральними водами типу «Нафтуся» та «Содова» джерела яких є в с.Розлуч та його околицях, користувались ще більш як 100 років тому. В зв’язку з цим щорічно, і особливо в зимовий час та в святкові дні, в селі перебуває багато відпочиваючих і часто їх кількість перевищує кількість населення села.

В той же час, в с. Розлуч значно відстають від потреби медичне та культурне обслуговування населення та відпочиваючих. Фельдшерсько-акушерський пункт розміщений в одній кімнаті адміністративного приміщення сільської ради. Народний дім побудовано ще в 1950 році, в якому також знаходиться і сільська бібліотека. Будівля знаходиться в аварійному стані та  цілком не відповідає сучасним вимогам. Вікна і двері старі, внаслідок цього знижується температура в приміщеннях.

Найважливішою проблемою села є будівництво культурно-медичного центру. Через відсутність власних коштів Розлуцька сільська рада не може завершити будівництво, у наслідок чого будівництво культурно-медичного центру у с.Розлуч ведеться уже 10 років (будівництво розпочате у 2006 році), зараз перебуває на стадії завершення. Ступінь будівельної готовності об`єкту на сьогодні складає 47,5%. Тим часом населення і надалі змушене своє дозвілля проводити у холодному приміщенні старого будинку культури із обшарпаними стінами та дірявою підлогою, а потреби медичного обслуговування у приміщені де не має навіть пічного опалення.

Реалізація заходів проекту із завершення будівництва культурно-медичного центру матиме важливий вплив на розвиток сільської громади оскільки  дасть можливість підтримувати духовний розвиток громади, виховання національно свідомого молодого покоління та збереження місцевих етно-національних традицій. Адже заклади культури є чи не єдиними центрами з розвитку народної творчості та культурного збагачення особистості у сільській місцевості. Новий культурно-медичний центр дасть можливість забезпечувати сучасні культурні потреби сільського населення.

 

 

Коментарі