На території Стільського городища “охороняють” скульптуру Матері Божої (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Новини Кенцало Юра 22 Травня, 2020 3 164
Скульптура матері Божої у "Стільському городищі". Фото: 4studio.

Скульптура матері Божої у "Стільському городищі". Фото: 4studio.

На території Стільського городища на Львівщині “постала” скульптура Матері Божої: місце уже стало привабливим для туристів, а місцеві мешканці спостерігають за приїжджими й “охороняють” Матір Божу. 

Скульптуру Божої Матері селяни встановили на території “Стільського городища”, де до 993 року існувала столиця Білих Хорватів.

Через скандальну капличку Божої матері на Миколаївщині, донедавна зовсім непомітне село, перетворилось на туристичний об’єкт. Ще тиждень тому селяни влаштовували тут масові протести, сьогодні ж у Дуброві, попри карантин, до сотні туристів.

Журналісти ІВ “Четверта студія” вирушили з’ясувати, що ж трапилось із “Стільським городищем”.

Непорозуміння через скульптуру Божої матері, яку місцеві мешканці самовільно побудували на території історико-культурного заповідника, виникло ще 6 травня. Як стверджують археологи села Дуброва, селяни знищили архітектурну пам’ятку національного значення “Стільське городище”, бо на території встановили скульптуру матері Ісуса Христа. До того ж переконують, що дозволу в людей на будівництво – не було.

Проте місце мешканці про святиню іншої думки: вони переконані, що скульптура аж ніяк не зруйнувала “городище”. Також вони додали, що кошти на капличку збирали усім селом, бо планували зробити подарунок до свята села, який буде 19 серпня.

Натомість в обласному департаменті архітектури переконують: територія “Стільського городища” є частиною архітектурного комплексу пам’ятки національного значення.

“Земля має історичне значення, це пам’ятка археології національного значення. На якій знаходять точкові об’єкти. Тому будь-які роботи без визначення меж треба було зупинити. Треба було звернутися до нас, ми б надали роз’яснення, які роботи тут можна робити”, –  зазначила у коментарі “5 каналу” Ганна Харун, начальниця відділу охорони історичних пам’яток Львівської ОДА.

 

 

 

 

Коментарі

Позначки: , , , ,