На Тернопільщині вижили з роботи керуючу справами районної ради

Новини 11 Листопада, 2021 1 721

На Тернопільщині вижили з роботи керуючу справами виконкому

«Захищаєш інтереси громади – геть з роботи?»

Керуючу справами виконавчого апарату Чортківської районної ради “вижили” з роботи після того, як вона виступила проти керівництва, що лобіювало продаж комунального майна “своїм” людям

Уже понад рік Тетяна Яблонь вимагає відновити справедливість через суд. Її, колишню керуючу справами Чортківської районної ради, а також заступника голови ради і голову постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики, дотримання законності та запобігання корупції правдами-неправдами позбавили посад. А все тому, що всі ці люди виступили проти продажу гаражів, що належали районній раді, і спробували перешкодити планам попереднього керівництва району віддати власність громади в руки потрібних людей.

“Гаражі розбрату”

– У 2019 році до Чортківської районної ради звернувся приватний підприємець із заявою, що хоче викупити гаражі, – розповідає Тетяна Яблонь. – Я тоді була в складі інвентаризаційної комісії. І на нашу комісію направили цей лист підприємця. Комісія виїжджала дивитися на гаражі. Тут зберігалися транспортні засоби райради і її комунальних установ. Ми ухвалили рішення відхилити пропозицію. По-перше, щоб продати майно, потрібно було проводити конкурс. По-друге, не було доцільності продавати ті гаражі – ми мали транспорт, який десь треба було зберігати.

На той час, каже пані Тетяна, голова районної ради Віктор Шепета був у відпустці. Коли дізнався про результати голосування комісії, то висловив своє незадоволення. А пізніше видав розпорядження, яким цю комісію… ліквідував.

– Тоді почалася підготовка проєктів рішень, щоб їх винести на розгляд сесії, – продовжує Тетяна Яблонь. – Коли мені, керуючій справами, дали візувати ці проєкти (бо це входило в мої посадові обов’язки), я не змогла детально їх вивчити, бо отримала ці документи в останній момент перед сесією. Попередила голову ради, що, на мою думку, ці рішення є регуляторними актами. А це такі документи, які мають іншу процедуру розгляду і передбачають громадські обговорення. Я запропонувала Вікторові Шепеті звернутися в Державну регуляторну службу, щоб вона надала роз’яснення до цих проєктів рішень. Та мою пропозицію відхилили. А голова мене зобов’язав завізувати документи.

Тетяна Яблонь засумнівалася в законності дій керівництва ради. Тож  особисто звернулася в Державну регуляторну службу. Як і очікувала, тут роз’яснили, що частина проєктів таки не відповідає вимогам законодавства. Рішення про передачу гаражів в одні руки через укладання договору про спільну діяльність було незаконним.

– Це роз’яснення Державної регуляторної служби я зачитала на сесії, – додає співрозмовниця. – Однак було сказано, що це папірець, він значення не має. Віктор Шепета наполягав, щоб депутати голосували за проєкти рішень. Зважаючи на те, що відбувається грубе порушення законодавства у частині продажу – обміну майна комунального власності, я самостійно та з групою депутатів звернулася в правоохоронні органи, зокрема, в прокуратуру. Було відкрито кримінальне провадження.

– Я переконана, що це корупційні діяння, – зауважує пані Тетяна. – На одній із сесій був представник приватного підприємця, який хотів купити гаражі. Віктор Шепета надав йому слово. Той сказав, що неодноразово ходив до голови ради в кабінет, писав смс, і от нарешті вони знайшли можливість вирішити це питання, знайшли спільну мову, а завдання депутатів – тільки проголосувати. Цей виступ є в записі онлайн-трансляції сесії.

Категорична незгода Тетяни Яблонь з голосуванням за рішення, які суперечать нормам законодавства, публічне висвітлення цих питань на сесії та у пресі, звернення в правоохоронні органи для захисту прав громади та проти корупційних діянь викликали системний тиск з боку В. Шепети .

Помста за правду

Тетяна Яблонь відмовлялася візувати сумнівні документи, готувала зауваження і пропозиції до проєктів рішень і постійно виступала перед депутатами та роз’яснювала, чому те чи інше рішення незаконне і шкідливе для громади. Але до її думки більшість не прислухалася.

Реакція керівництва районної ради не змусила на себе довго чекати.

– Я почала відчувати системний тиск з боку голови районної ради, – каже Тетяна Яблонь. – Мене усували від візування документів, не давали їх для ознайомлення, знижували без обґрунтувань премію. Траплялося, що намагалися змусити до дій, які суперечили нормам чинного законодавства. Розпорядженням голови райради мене позбавили багатьох посадових обов’язків. Усунули від керівництва, змінили посадову інструкцію. Це розбалансовувало роботу ради. Мене змушували здавати  щоденні погодинні звіти. Кожен день ішла на роботу з молитвою, щоб він якось закінчився…

Коли психологічний тиск і постійні підніжки не принесли очікувано результату, в районній раді вдалися до іншого маневру.

– 2 липня 2020 року мене викликав голова Чортківської районної ради в кабінет і сказав, що видав розпорядження, яким скорочено посаду керуючого справами, – розповідає Тетяна Яблонь. – Підставою стала службова записка начальника відділу фінансового забезпечення – головного бухгалтера. У ній ішлося, що в апараті райради недостатньо коштів на заробітну плату. Тоді я надіслала запит у фінансове управління Чортківської райдержадмінстрації, щоб пересвідчитися, чи інформація правдива. З РДА надали відповідь: районна рада 2 липня їм відповіла, що в повному обсязі до кінця року забезпечена коштами на виплату зарплат!

Всупереч законодавству Віктор Шепета одноосібно змінив структуру районної ради і на основі неправдивої інформації про недостатність коштів у районній раді скоротив посаду керуючого справами. Так йому вдалося позбавитися людини, яка протестувала проти ухвалення незаконних рішень, звернулася в правоохоронні органи та не побоялася кинути виклик системі, захищаючи інтереси громади.

Дісталося й іншим людям, які разом із Тетяною Яблонь виступили проти продажу гаражів. Заступника голови райради з порушенням процедури зняли з посади. А голову постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики, дотримання законності та запобігання корупції  теж “вижили” – для цього за пропозицією Віктора Шепети депутати ліквідували комісію.

То що ми отримали в результаті? Комунальну власність продали тим, хто звертався до голови ради.

Громада недоотримала чималу суму коштів. А їх можна було б отримати, якби процедура розгляду регуляторних актів була дотримана.

НАЗК на звернення небайдужих представників райради про можливе корупційне діяння свого керівництва вмило руки.

Спершу посаду керуючого справами скоротили, пояснивши це нестачею коштів на зарплату. А трохи більше, як за 3 місяці, при новій владі цю посаду відновили…і прийняли іншу людину. І це в той час, коли коштів на заробітну плату  було значно менше, ніж при звільненні Тетяни Яблонь.

Люди, які виступили проти беззаконня, позбулися роботи.

То як назвати такі кадрові маніпуляції у Чортківській районній раді?

Тетяна Яблонь каже: щоб домогтися справедливості звернулася до суду. Від рішення Феміди залежить не тільки її доля, а й доля багатьох людей, які відстоюють правду і закон.

Рішення суду дадуть відповідь на запитання – чи може проста людина в нашій державі стати на захист громади і закону, чи корумпована система нечесних посадовців  зруйнує віру в правосуддя і закон. На жаль, місцеві суди не стали на захист людини, яка публічно виступила проти порушень закону і через це була звільнена з роботи. Однак Тетяна Яблонь  переконана – не можна опускати руки. Корупції потрібно показати, що є небайдужі люди, які готові боротися і відстоювати правду.

-Я звернулася з листом у Верховну Раду України – чи має право голова районної ради самостійно вносити зміни у структуру виконавчого апарату районної ради, як це зробив Віктор Шепета, щоб звільнити мене з роботи, – каже пані Тетяна. –  Отримала відповідь від 24.06.2021 № 04-23/15-2021\207691: голова районної ради такого права НЕ МАЄ, це тільки право сесії районної ради.  Верховна Рада України – єдиний орган, який ухвалює закони – підтвердила мою правоту. На жаль, місцеві суди цього не почули.

– Але  вірю, – каже пані Тетяна, – що і апеляційний, і касаційний суди, які розглядають мою справу, стануть на захист закону і справедливості. Сподіваюся, що справедливість переможе.

ОЛЕСЯ ЯКУШКО для ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: