На Тернопільщині суд відправив за грати багатодітного священика

Новини 04 Червня, 2020 361

Фото: syla.news

На Тернопільщині до 3-х років тюрми засуджено священника, якого раніше суд виправдав після вчинення ДТП у нетверезому стані, яке сталося у липні 2019 року.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на УНІАН, таким є рішення колегії суддів після отриманої апеляційної скарги прокурора на вирок Заліщицького районного суду від 28 лютого.

Як встановлено судом, пізно ввечері 20 липня 2019 року 39-річний водій Renault Logan у стані алкогольного сп’яніння, рухаючись автодорогою від Заліщиків у напрямку Тернополя, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з мікроавтобусом Renault Trafic.

Внаслідок аварії водій та шестеро пасажирів мікроавтобусу отримали тілесні ушкодження. Зокрема у 8-річного хлопця медики зафіксували закритий перелом правої стегнової кістки, у його матері – перелом ребр, струс головного мозку, у 15-річної дівчини – відкриті переломи руки із зміщенням уламків.

Такі дії водія судом першої інстанції було кваліфіковано за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження) та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.

Водночас, оскільки винуватець ДТП щиро розкаявся та повністю визнав свою вину, виховує шістьох дітей, а також є священнослужителем, місцевий суд застосував до нього ст. 75 КК України та звільнив від відбування основного покарання, встановивши один рік іспитового терміну. Також суд повністю задовільнив цивільні позови потерпілих пасажирів та стягнув із обвинуваченого на їх користь 418 тис. грн матеріальної та моральної шкоди.

Не погодившись із таким рішенням, прокурор подав апеляційну скаргу і просив скасувати вирок суду і призначити винуватцю аварії 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що суд першої інстанції недостатньо врахував фактичні обставини кримінального провадження, зокрема, що від злочину потерпіло семеро осіб, двоє з яких — діти, а ДТП чоловік скоїв у стані алкогольного сп’яніння, тобто вчинив тяжкий злочин за обтяжуючих обставин. Моральну та матеріальну шкоду він досі не відшкодував. Також не була врахована судом і думка потерпілих, які просили призначити священнику максимальне покарання з позбавленням волі.

Зважаючи на ці обставини, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційну скаргу прокурора слід задовольнити частково.

Вирок Заліщицького районного суду було скасовано та ухвалено новий вирок, яким винуватцю ДТП призначено покарання у вигляді 3-х років позбавлення волі з позбавлення на 3 роки права керувати транспортними засобами.

 

Коментарі

Позначки: , , ,