На судовому засідання у справі екс-«беркутівців» допитали журналістів зі Львівщини

Новини 17 Квітня, 2019 30

Фото: gogetnews.info

На засіданні Святошинського райсуду Києва у справі 5 екс-«беркутівців», обвинувачених у масових розстрілах активістів Майдану, 16 квітня як свідків сторони обвинувачення допитали журналістів зі Львівщини Руслану Овсієнко, Віталія Крохту і учасника Революції гідності Сергія Білого.

Журналісти повідомили, що 20 лютого 2014 року вели зйомку на вулиці Інститутській, і в їхні кадри потрапили також і моменти загибелі учасників Майдану, – повідомляє УНІАН.

Прокурор Яніс Сімонов вважає, що свідчення цих журналістів корисні тим, що вони засвідчили зв’язок між пострілами з місця, в якому перебували правоохоронці, та загибеллю активістів.

«Як вони самі сказали, чуємо постріл і людина падає, тобто, вони посвідчили відстріл людей з автоматичної зброї, при тому, що ці люди не становили жодної загрози для міліціонерів», – сказав Сімонов.

Також він додав, що відео цих журналістів спростовують версію адвокатів екс-«беркутівців», що нібито по «майданівцях» стріляли з відкритих вікон готелю «Україна».

Крім того, на засіданні суду 16 квітня допитали одного з учасників Революції гідності Білого, який був у складі групи «майданівців», котрі зі щитами піднімалися вулицею Інститутською. Білий підтвердив, що на продемонстрованому у суді відео знято його, що стріляли саме по ньому і його товаришах, і що він став свідком поранення Героя Небесної сотні Андрія Дигдаловича, який пересувався з ним в одній групі у бік будівлі банку «Аркада».

Довідка. Генеральна прокуратура України у 2014 році передала до суду кримінальне провадження стосовно екс-«беркутівців» Сергія Зінченка й Павла Аброськіна за підозрою у вбивстві 39 активістів Майдану.

10 лютого 2016 року в Генпрокуратурі заявили про завершення розслідування й направили до суду кримінальне провадження стосовно ще трьох екс-«беркутівців» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського.

За даними прокуратури, цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

Кримінальні провадження щодо всіх підозрюваних колишніх бійців «Беркута» об’єднані в одне.

Станом на лютий 2018 року слідством встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.
24 жовтня 2018 р. Святошинський райсуд Києва завершив допити потерпілих у справі.
15 січня 2019 року суд розпочав допити свідків сторони обвинувачення.

Коментарі

Позначки: , , , ,