На Смільниці двоє митників вимагали гроші у волонтерів (ФОТО)

Новини 20 Вересня, 2023 136

ДБР затримало митників, які вимагали хабарі за ввезення товарів навіть для ЗСУ

Працівники ДБР у взаємодії з СБУ затримали двох державних інспекторів митного посту «Смільниця» Львівської митниці, які систематично отримували хабарі від громадян за ввезення різноманітних товарів без плати митних платежів. Вимагали гроші навіть у волонтерів, які ввозили запчастини та харчові продукти для потреб військовослужбовців Збройних сил України.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ДБР.

Під час досудового розслідування впродовж червня – вересня 2023 року задокументовано щонайменше 7 епізодів злочинної діяльності.

Митники пропонували громадянам «заплющити очі» на ввезення з Польщі товарів понад встановленої норми без сплати обов’язкових митних платежів. Сума хабаря залежала від того, наскільки кількість товару перевищувала дозволену норму та від виду товару. У середньому «ділки в погонах» брали 200 доларів США з однієї машини.

Таким чином в Україну завозились автозапчастини, автомобільні шини, продукти та інші товари широкого вжитку.

ДБР затримало митників, коли вони пропускали автівки з продуктами харчування, а також запчастинами для ремонту транспорту військових ЗСУ. Фігуранти вимагали за провезення цих товарів 200 доларів, а потім додатково стали вимагати у водія ще 3 тисячі гривень.

Під час обшуків у затриманих митників були виявлені гроші у різних валютах на загальну суму 100 тисяч гривень.

Інспекторам повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди з використанням службового становища (ч. 3 ст. 368 КК України).

Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Подано клопотання про відсторонення їх від виконання службових обов’язків.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває. Встановлюється можлива причетність до схеми керівництва фігурантів.

Процесуальне керівництво здійснює Львівська обласна прокуратура.

Коментарі

Позначки: ,