На Сколівщині селищний голова у змові з депутатом вкрали у держави майже мільйон гривень

Новини 14 Березня, 2020 186

Ілюстрація з відкритих джерел

В.о. селищного голови у змові із директорами підприємств, закупили дешеві китайські вуличні ліхтарі замість інноваційного обладнання для вуличного освітлення.

Прокурором області повідомлено про підозру в.о. селищного голови на Львівщині та керівникам двох підприємств. Вказані особи підозрюються у заволодінні майже 1 млн грн бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем групою осіб в особливо великих розмірах, а також у службовому підробленні.

Як пише “Четверта студія”, про  це пише прес-служба Офісу Генерального прокурора України.

Як зазначається у повідомленні, в.о. селищного голови і двоє керівників підприємств на Львівщині підозрюються у заволодінні майже 1 млн грн при облаштуванні вуличного освітлення.

Прокурором області повідомлено про підозру в.о. селищного голови на Львівщині, а за погодженням із процесуальними керівниками Стрийської місцевої прокуратури – керівникам двох підприємств. Вказані особи підозрюються у заволодінні майже 1 млн грн бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем групою осіб в особливо великих розмірах, а також у службовому підробленні (ч. 2 ст. 28, ч. 3, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 364, ч. 1, ч. 2 ст. 366 КК України).

За версією слідства, однією із селищних рад на Львівщині прийнято рішення про виділення майже 1,2 млн грн бюджетних коштів на облаштування у населеному пункті якісного вуличного освітлення із використанням сучасного енергоефективного обладнання. Однак, в.о. селищного голови ймовірно у змові із директорами двох комерційних підприємств, які були залучені до виконання робіт із облаштування освітлення та здійснення технічного нагляду, закупили дешеві китайські вуличні ліхтарі. Їх ціна є у 25 разів нижчою від передбаченої проектно-кошторисними документами. Окрім того, щоб приховати свої дії, вони вірогідно підробили документи. В такий спосіб було привласнено бюджетні кошти у сумі 954 тис грн, а фактично на проведення робіт витрачено лише 200 тис грн.

Наразі одному з керівників фірми-підрядника суд обрав запобіжний захід – домашній арешт, втім, прокурори, не погоджуючись із мякістю такого заходу, оскаржили рішення суду. Питання про обрання запобіжних заходів двом іншим фігурантам і їх відсторонення від виконання обов’язків вирішується.

Як повідомили у ГУ Нацполіції у Львівській області, на Львівщині правоохоронці викрили схему розкрадання бюджетних коштів посадовцями. Встановлено, що внаслідок протиправної діяльності територіальній громаді завдано збитків на суму 954 тис грн.

Слідчі Сколівського відділення поліції Львівщини, спільно зі співробітниками Управління стратегічних розслідувань у Львівській області за процесуального керівництва прокуратури області, викрили схему розкрадання бюджетних коштів.

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що у 2019 році одна з селищних рад Сколівщини уклала договір із комерційною структурою на проведення робіт з реконструкції вуличного освітлення, кошторисна вартість яких становила більше мільйона гривень. Після їх завершення, в акти виконаних робіт було внесено завідомо недостовірну інформацію щодо встановлення інноваційного обладнання, яке передбачалося проектом реконструкції, однак в дійсності встановлено не було, що підтверджується висновком експертизи.

Таким чином, на рахунок підприємства-підрядника було перераховано кошти у загальній сумі 954 тис. грн за фактично не виконані роботи.

Правоохоронці повідомили про підозру виконувачу обов’язків голови селищної ради у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 та ч.5 ст.191 (розкрадання в особливо великих розмірах), ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України, директору товариства з обмеженою відповідальністю, що здійснював технагляд за роботами і який є депутатом однієї з районних рад Львівщини, у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Підряднику – в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 та ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Максимальне покарання, передбачене санкціями статей, – позбавлення волі терміном до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та із конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,