На Самбірщині запалала ХІІІ лемківська ватра

Новини 03 Вересня, 2018 167
На Самбірщині запалала ХІІІ лемківська ватра

На Самбірщині запалала ХІІІ лемківська ватра

У селі Нагірне відбулась ХІІІ Лемківська ватра «До тебе лину, рідна земле».

Участь у заході взяв голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, повідомила прес-служба ЛОДА.

“Ті люди, які зібралися сьогодні, як ніхто інший знають, що таке українська земля, українське слово та молитва. Хоча ми сьогодні є присутніми тут, на Львівщині, але багато наших сердець є там, на Закерзонні. Треба багато зробити для того, щоб на тих землях не втратилася наша історична пам’ять. Нам необхідно робити усе від нас залежне, щоб наша держава процвітала. Давайте щодня, кожен на своєму місці будемо не тільки на словах любити нашу Україну, але й крок за кроком робитимемо усе для того, щоб вона була багатою і сильною”, – зазначив Олег Синютка.

Окрім того, Олег Синютка додав: “Я дуже хочу, щоб ви обов’язково пам’ятали, що ми сьогодні маємо можливість святкувати і радіти життю завдяки тим, хто  за тисячу кілометрів від Львова стоїть на захисті наших кордонів на Сході України”.

Очільник Львівщини  також закликав усіх присутніх помолитися, адже саме сьогодні у Константинополі розглядають питання надання Томосу для України.

У межах заходу запалили святкову ватру, а у мистецькій програмі взяли участь художні колективи Закарпатської, Житомирської, Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Окрім того, на ХІІ Лемківській ватрі відбувся конкурс на кращий національний стрій, ватряне частування, виступи лемківських музик, виставка-продаж виробів народних умільців, а також дитячі творчий та розважальний майданчики.

Довідково:

На своїх зібраннях лемки розпалювали ватру. Це був символ єднання пам’яті, надії, розвіяні вітром історії. Їхні нащадки і сьогодні запалюють ватри. І горять вони щороку в Ждині, Монастириську, у Словаччині, Сербії, Хорватії, Канаді, Сполучених Штатах.

Вихідці із  Боська, Одрехове та інших лемківських сіл, що  проживають у селі Нагірному, селі Ралівка, місті Самборі та в окрузі стали ініціаторами проведення лемківських зустрічей на Самбірщині.

Перша ватра у селі Нагірне запалала  5 вересня 2004 року.

Коментарі

Позначки: , ,