На ринках Дрогобича і Трускавця правлять космічні ціни за земні ягоди

Новини 03 Липня, 2019 2 494

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Які ціни на ягоди на ринках міст Дрогобича і Трускавця – в публікації.
Літо — пора ягід. Думка про них спершу викликає легку оскому в роті, яка за мить перемінюється солодкавим післясмаком.

«Що за добра-предобра річ пироги з черницями!», – писав Іван Франко в одному з оповідань. Я знаю: моя бабуся готувала смачнезні пироги, а я, будучи дитиною, наїдалася ягідок ложками, що аж потім бігала з синьо-чорними губами. Бабуся ягід мені не жаліла, казала, що афини (цю ягоду називають по-різному: чорниця, афини, яфина, борівки), дуже добрі на очі. Лиш сьогодні дізналася від в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, що користь чорниці для покращення зору науково не підтверджена. Втім чорниця є сильним природним антиоксидантом, що оздоровлює весь наш організм, навіть більше, ніж яблука чи червоний виноград. Тому, якщо ви теж наїдалися чорниці, думаю, це лиш на користь.

Фото з мережі Інтернет

Однак одної ягідки замало, як кажуть у народі. Тому я поцікавилася, скільки коштує «ягідна вітамінізація» сьогодні? Для цього обрала традиційний «базарний» день – суботу. За літру чорниці на дрогобицькому ринку (так само і в Трускавці) хочуть 70 грн. Маленький стаканчик можна купити за 15 грн. Коли вибираєте ягоду, звертайте увагу на однорідний темний колір, наявність сизого нальоту, і щоб ягідки були сухими, пересипалися.

Корисні властивості чорниця зберігає повністю лише у свіжих ягодах, на другому місці – у фрешах, а на третьому – ягідки, перетерті з цукром у рівних пропорціях.

На позір схожою з чорницею є лохина, тому й не дивно, що її називають «американською чорницею» (на трускавецькому ринку поширена назва «голубіка»). На відміну від чорниці, ягоди лохини великі, смак менше виражений, а сік не залишає фіолетових плям.

Фото з мережі Інтернет

Про користь лохини я дізналася від нутриціолога Христини Матківської: «Лохина рекордсменка за вмістом заліза та вітаміну К1. Перше місце їй також можна надати за вміст пектину. Ця ягода виводить важкі метали та сприяє моториці кишківника. Вона не викликає алергії і практично не має протипоказань. Для схуднення це саме та ягода, яка потрібна! Для того, щоб поправити здоров’я і набрати масу  теж вона. Проблеми з зором, печінкою, опорно-руховим апаратом завжди будуть рекомендувати вживання лохини. Дослідження у США довели, що ця ягода уповільнює старіння клітин головного мозку та захищає організм від радіації. Про користь можна продовжувати».

Вражає не тільки користь від цієї чудо-ягоди, але і її ціна. На дрогобицькому ринку кілограм лохини коштує 400 грн; або 40 грн за 0,33 мл стаканчик (у Трускавці я знайшла і за 350грн/кг). Продавчиня запевнила: «ягода корисна, суперова, солодка беріть

В Європі лохину ще називають «болотним золотом». «Якщо взяти її неоціненну властивість то це дійсно скарб, якщо подивитися на цінову політику – це теж скарб», – усміхається Христина і додає: «Тому я вирішила вирощувати цю чудо-ягоду у себе на подвір’ї. хоч вона трошки вибаглива у вирощуванні, але якщо створити їй відповідні умови, тоді на урожай не треба довго чекати». У Христини на подвір’ї є два «корчики» і вже скоро будуть спілі ягідки. Один кущ дає 5-7кг ягід, другий 3-5кг. Ласувати будуть до вересня. «Спеціальні страви не готую. Не встигаю– сміється, – з’їдаємо з дітьми з куща. Максимально куди можемо її донести – до каші або до смузі. Минулого року вдалось ще й заморозити, але потім усе пішло в смузі».

До найдорожчих на сьогодні ягід можна віднести ожину або, як кажуть місцеві, «драпаки». Її ціна 150 грн/кг на дрогобицькому ринку, а в Трускавці на 10 грн дорожча. Ягода за таку ціну велика, подовгаста, нагадує шишку. За 40 грн можна купити 0,33 мл стаканчик дрібної, але дуже солодкої. Поки я ходила між рядами, продавчиня знизила ціну до 30 грн. Втім ожина є справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів. Свіжі ягоди та відвар з них покращують роботу кишківника, знижують менструальні болі, допомагають заснути при підвищеній збудливості або нервових порушеннях. Крім того, дієтологи рекомендують вживати ожину і людям із зайвою вагою, оскільки вона прискорює обмін речовин і знижує холестерин у крові.

Фото з мережі Інтернет

Природним аспірином є малина, бо містить вітамін С і саліцилову кислоту. Чай з малиною — це найперше, що ми найчастіше вживаємо при високій температурі тіла. Без сумніву, цю мудрість перейняли від наших мам і бабусь. Однак Уляна Супрун і це спростувала. Точно відомо: «…малина на 15 % зменшує ризик серцево-судинних хвороб. Для цього слід їсти принаймні 200г ягід щодня». За кілограм малини на ринку хочуть 90 грн.

Фото з мережі Інтернет

Якщо ви чи ваші діти схильні до алергії на забарвлені ягоди і фрукти, то вам рекомендована біла смородина (порічки, позички, як ще кажуть). Червоні порічки дещо поступаються чорній смородині, бо мають менше біологічно активних речовин, та й аскорбінової кислоти в червоних і білих ягодах у 4 рази менше, ніж у чорних. Проте червоні порічки випереджають чорну смородину за вмістом заліза, потрібного для наших судин, і калію, який корисний для серця і виводить з організму зайву рідину, запобігаючи набрякам і мішкам під очима. За привозні порічки хочуть 70 грн/кг, а домашні можна купити по 20 грн за літру.

Фото з мережі Інтернет

Ціни на чорну смородину такі ж, але її на прилавках менше. До слова, чорна смородина допомагає побороти депресію і ще вітаміну С у ній більше, ніж у лимоні.

Якщо з’їдатимете пригорщу аґрусу в день, то покращите склад крові, підвищите імунітет, попередите розвиток атеросклерозу і діабету. Купити півлітрову банку цієї кисло-солодкої ягоди можна за 20 грн. Пригадую, у дитинстві найбільше нам, малим, смакував ще не спілий аґрус із сусідського саду. Ми обривали його дочасу, за що отримували заміть користі, прочухана від батьків.

На місцевому ринку вже з’явилася перша вишня. ЇЇ ціна 45 грн/кг. За весь «вишневий» сезон рекомендують з’їдати 4-5кг. Вишня покращує травлення та обмін речовин, сприяє розщепленню жирової тканини, а тому рекомендована тим, хто намагається схуднути. Вишня має кисло-солодкий смак, тому дехто більше полюбляє солодку черешню. Якщо ви дбаєте про фігуру, перед тим як пообідати або повечеряти, з’їжте кілька черешень і відчуєте себе ситим без зайвих калорій.

Фото з мережі Інтернет

Незабутній аромат має лісова суниця, і її латинська назва fragaria vesca лиш це підтверджує, бо перекладається буквально «запашниця тонка». Найбільше користі від її свіжих ягідок. Суниця допомагає організму позбавлятися від вільних радикалів, що викликають передчасне старіння і розвиток пухлин. Це дія антиоксидантів, що додають ягодам яскравий червоний колір. Якщо ще не ласували лісовою суницею, то не баріться. За словами продавців на ринку, ягода «вже відходить». На ринку в Дрогобичі з рук ще можна купити півлітри лісових суниць за 120грн, у Трускавці за маленький стаканчик ягід хочуть 20 грн.

Фото з мережі Інтернет

Сезонні ягоди є джерелом здоров’я, краси та довголіття. «Ягоди – це той продукт, який повинен бути в раціоні кожного дня, і ні більше, ні менше півтора літра ягід в день!» — наголошує нутриціолог Христина Матківська.

Христина Панчишин, Zmistovno.com.ua

Коментарі

Позначки: , ,