На Прикарпатті відбувся політ в честь легендарного бою УПА під Космачем (ФОТО)

Новини 19 Серпня, 2020 486

Фото: ФБ/Роман Гунда

На заході також був присутній брат першого українського космонавта Леоніда Каденюка

На Прикарпатті відбувся політ в честь легендарного бою УПА під Космачем.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомив на своїй сторінці у ФБ Роман Гунда.

Як повідомляється, у польоті мав взяти участь сотенний УПА, багаторічний в’язень радянських таборів, дисидент Мирослав Симчич (Кривоніс), який міг би з неба побачити місця, де він у 1945 році брав участь у одному з найбільш відомих битв УПА з окупантами, який відбувся 75 років тому. Та 97-річного ветерана підвело здоров’я. Про це кореспонденту “Еспресо. Захід” повідомив організатор заходу голова правління ГО “Меморіал” імені Василя Стуса Роман Гунда.

“На жаль, сам Мирослав Симчич не зміг взяти участь у польоті. Вчора у нього піднявся тиск, і лікар заборонив йому це робити. І хоч ветеран був у бойовому настрої і рвався в політ, син змушений був зробити все, щоби затримати батька. Та політ відбувся, і ми присвятили його Мирославу Симчичу, річниці бою за Космач та Дню Незалежності України”, – повідомив Роман Гунда.

Також він розповів, що перед польотом відбулася невелика урочистість. На ній керівник Прикарпатської дитячо-юнацької спортивної асоціації малої авіації Ігор Табанюк повідомив, що вони відтепер будуть називатися в честь легендарного вояка УПА Мирослава Симчича.

Після цього він зачитав листа одного з учнів школи, 13-річного льотчика Антона Лампіка, до Ілона Маска та президента США про те, що він зголошується для майбутньої експедиції на Марс.

Також слово взяв його батько Михайло Лампік – український льотчик-випробувач, який був резервістом на політ в космос на Бурані.

На заході також був присутній брат першого українського космонавта Леоніда Каденюка.

Після урочистостей літак RV-10, виробництва США, піднявся у повітря і здійснив політ за задуманим маршрутом: Коломия, Березів (рідне село М. Симчича), присілок Рушір (місце бою сотні Симчича з полком НКВД 1945 року), Космач (повстанська столиця УПА), гора Говерла, Верховина, Косів, Коломия.

Мирослав Симчич (Кривоніс) – військовий та громадський діяч, сотенний УПА, незламний політв’язень, почесний громадянин Коломиї та Львова.

Народився у 1923 році у селі Вижний Березів поблизу Косова на Прикарпатті. Закінчив Коломийський архітектурний технікум. У 1941 році вступив у юнацтво ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом – сотні.

У лютому 1945 року Кривоніс прославився у бою біля річки Рушір, де сотня “Березівська”, у якій він командував чотою, перекривала дорогу підкріпленню, яке йшло на допомогу НКВДистам, оточеним у Космачі. Повстанці обрали дуже вдале місце для засідки, а перед приходом колони розібрали міст.

За словами Симчича, у цьому бою вони знищили більше 400 ворогів, але історики називають значно менше число – від 11 до 100 осіб, в тому числі – підполковника Олексія Дергачова.

У цьому бою повстанці втратили лише двох бійців, а Симчича було поранено в руку. Після тривалого лікування він повернувся у свою сотню. Був затриманий у 1948 році. Засуджений до 25 років таборів. Звільнений у 1963 році, проживав у Запоріжжі, у 1968 знову засуджений “за нововиявленими обставинами”.

Провів в ув’язненні більше 32 років. Був звільнений з таборів лише у 1985 році. Реабілітований лише у 2017 році.

Коментарі

Позначки: , , ,