На президентських виборах на Львівщині було набагато менше повідомлень про порушення, – Середа

Новини 21 Липня, 2019 112

Найбільше повідомлень про порушення отримала поліція у Яворівському, Сокальському районах та в Перемишлянах

На цю годину до поліції у Львівській області надійшло 42 повідомлення про порушення виборчого законодавства.Про це сьогодні, 21 липня, під час відеомарафону «Львівщина обирає парламент», який відбувся у Львівському пресклубі, повідомив начальник ГУ НП у Львівській області генерал поліції  ІІІ-го рангу Валерій Середа. Про це пише “Щоденний Львів“.

“За цими повідомленнями вже складено п’ять адміністративних протоколів. Це означає, що ці факти порушень – підтверджено. Всі інші – перевіряють. Дуже багато випадків не знаходять свого підтверджень. Але поліція все одно виїжджає на кожне таке повідомлення. Мушу вам нагадати, що за неправдиве порушення настає покарання. Тому я прошу перед тим, як повідомляти про порушення, переконайтеся, що воно наявне. Адже були випадки, коли громадяни пояснювали виклик поліції тим, що хотіли дошкулити комусь, до прикладу, голові комісії”, – застерігає він.

За його словами, найбільше повідомлень про порушення отримала поліція у Яворівському, Сокальському районах та в Перемишлянах.

“Наразі відкрито тільки одне кримінальне провадження за випадком, коли один з членів виборчої комісії заздалегідь поставив свій підпис на документах”, –  каже Валерій Середа.

Він також зазначив, що під час президентських виборів було набагато менше повідомлень про порушення.

Представник Громадянської мережі «ОПОРА» у Львівській Ірина Швець зауважила, що збільшення кількості повідомлень про порушення пов’язано з ростом політичної культури громадян.

“Якщо під час президентської кампанії люди вагалися, чи варто повідомляти про порушення, то цього разу вони вже більш рішучі”, – каже вона.

Що стосується виборців, які вже проголосували, то це лише 32,45 відсотка. “На президентських виборах на цей час вже 40 відсотків виборців віддали свої голоси. Мусимо констатувати, що Галичина на цих виборах – серед аутсайдерів”, – констатує Ірина Швець.

Представник Львівської асоціації політологів «Поліс» Микола Спересенко передбачає, що до нового парламенту можуть не пройти проукраїнські націоналістичні сили.

“Тепер Україна не поділяється чітко на «синьо-білих» та «помаранчевих». Тепер більшість виборців звертають увагу на вік тих, хто балотується. Але зараз партії, які орієнтувалися на молодь, можуть потрапити в пастку непрохідності. Тому що Львів є студентським містом, і багато молоді перебуває на канікулах. І не вдаються до такої бюрократичної процедури, як зміна місця голосування, – каже політолог.

Представниця партії «Європейська солідарність» у Львівській області Оксана Юринець наразі має клопіт з «чорним» піаром.

“З четверга на п’ятницю цілу ніч були вкидання  агітаційних матеріалів. Це були листівки з брехливою інформацією. І навіть після того, як ми повідомили про порушення, вони не припинилися. Вести кампанію з «чорним» піаром – це кримінальна відповідальність”. – повідомила вона.

Коментарі

Позначки: ,