На Північній об’їзній Львова виявили загадковий меч (ВІДЕО)

Новини 27 Квітня, 2021 2 490

меч

Меч, який пролежав в землі понад півтори тисячі років, знайдено працівниками Рятівної археологічної служби біля села Малі Підліски.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

Виявити знахідку вдалось  під час розвідок на місці проектованого будівництва Північної об’їзної Львова. Це перший етап археологічних досліджень, а після старту повномасштабних робіт археологи очікують на ще більш сенсаційні знахідки.

Меч-гладіус став першим із експонатів промоційної кампанії про загадкові знахідки доріг. Промопроект започатковано командою «Рятівної археологічної служби» Інституту археології НАН України спільно із Службою автомобільних доріг у Львівській області та за підтримки Львівської обласної державної адміністрації.

Археологи сподіваються, що дослідження перед будівництвом північного обходу Львова суттєво розширять наші знання про давню історію регіону.

“Ми дуже тісно співпрацюємо з «Рятівною археологічною службою» Інституту археології НАН України і будівництву будь-якої нової дороги передує робота археологів, – розповідає Олег Береза, керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області. – Однак у цьому випадку це будуть одні з перших в Україні досліджень, які відповідатимуть усім європейським нормам. А площа, яку дослідять фахівці, становитиме майже 100 тис. м2 – це як 14 футбольних полів. Без сумніву, нас очікують вражаючі знахідки, адже археологи мають дослідити 21 давнє поселення, які датовані від VI тисячоліття до н.е. і до XIII століття».

«Прикладом, наскільки важливими та сенсаційними можуть бути масштабні археологічні дослідження при будівництві доріг, є розкопки, які провели при будівництві автотраси А4 від Кракова до Тарнова. Ця дорога пролягала через території, що були густо заселені у давнину. У 1997 – 2010 роках там дослідили 121 археологічну пам’ятку, найдавніші мали 15 тисяч років. Після цих досліджень науковці вимушені були переписувати частину польської найдавнішої історії», – каже директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

Коментарі

Позначки: