На Личаківському цвинтарі Львова перепоховали воїнів Української Повстанської Армії (ФОТО)

Новини 14 Жовтня, 2018 602

Фото: прес-служба Львівської ОДА

Поховання вояків знайшли у селі Верхня Білка

У Львові 14 жовтня, у День захисника України та День створення Української Повстанської Армії на Личаківському цвинтарі перепоховали воїнів УПА.

Як повідомляє прес-служба Львівської ОДА, місце поховання вояків знайшли у с. Верхня Білка Пустомитівського району. Про місця захоронення інформацію повідомили мешканці села.

«76 років тому, коли Україна горіла у вогні, молоді люди, українці, попрощались із батьками і пішли рятувати від окупанта свою Україну. Наші воїни віддали найцінніше – життя, за Українську державу. Вони боролися за українську церкву, українську мову, за те, щоб їхні діти, онуки, щоб ми з вами жили у могутній, процвітаючій, великій державі. Наш обов’язок – пам’ятати про них, їхній подвиг та з шаною їх перепоховати. Сьогодні з почестями перепоховаємо двох хлопців, а скільки їх ще – невідомих, скільки матерів посивіли і відійшли, не дочекавшись синів додому? Сьогодні ми святкуємо дуже важливе свято – наших Захисників, які не зважаючи ні на що, взяли зброю до рук, щоб не допустити до нас окупанта, – зазначив під час урочистостей голова Львівського Крайового Братства ветеранів національно-визвольної боротьби Олесь Гуменюк.

Дослідники запевняють, рік поховання встановити важко, однак в одного з повстанців знайшли радянську газету за липень 1944 року. Останки ексгумувало «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять».

«Сьогоднішня подія є глибоко символічною. В День святої Покрови та Дня Захисника України полеглі воїни Української Повстанської армії знайшли своє почесне місце в пантеоні слави українських Героїв. І це святкування особливо  важливе для нас, для живих нащадків повстанців. Полеглі воїни – це мірило наших вчинків сьогодні. Ми повинні бути гідними називатися їхніми нащадками. Перед сучасним покоління невдовзі постануть нові виклики, на які ми мусимо дати достойну відповідь. Але зараз на нашому боці великі перемоги, тому ми повинні повірити в себе, у своє майбутнє та у квітучу Україну. Україні єдина та сильна, і ми розбудовуватиме нашу державу такою, про яку мріяли воїни УПА», – зазначив ліцеїст Львівської державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут Мар‘ян Кахневич.

Фото: прес-служба Львівської ОДА

Фото: facebook/Ольга Березюк

Фото: прес-служба Львівської ОДА

Фото: facebook/Igor Zinkevych

Коментарі

Позначки: , ,