На Львівщину приїхав уповноважений із захисту державної мови

Новини 05 Серпня, 2022 50

В Україні планують створити Музей державної мови

Гримак обговорила з Тарасом Кременем питання прийняття на Львівщині обласної програми підтримки української мови

На Львівщині напрацюють обласну програму з підтримки української мови, яка пройде відповідне обговорення у депутатських комісіях та експертному колі, відтак – буде винесена на розгляд сесії Львівської обласної ради.

Про це йшлося сьогодні, 5 серпня, під час зустрічі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем в рамках його робочого візиту до Львівської області, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу облради.

«Зараз питання мови є як ніколи актуальним. Переконана, ухвалення програми стане гарним прикладом для інших областей України. Мова – це код нації. І війна значно підсилила це відчуття. А ще – поставила перед нами нові виклики, зокрема, щодо забезпечення вивчення української мови тимчасово переселеними українцями», – зазначила Ірина Гримак.

Зі свого боку, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відзначив велику роботу, проведену на Львівщині зі створення практично в усіх громадах центрів із вивчення української мови.

«Свідомі громади самі ініціюють процес проведення мовних курсів, іншим потрібно допомогти зробити їх більш якісними. Упевнений, їх кількість буде збільшуватися, в тому числі й завдяки громадським організаціям, волонтерським об’єднанням, приватним ініціативам освітян, які радо діляться своїми знаннями, аби ще більше громадян, в тому числі, вимушено переміщені особи, розпочали розмовляти українською», – наголосив Тарас Кремінь.

«Львівщина має стати пілотним регіоном, де і з учнями, і зі студентами, які приїхали до нас зі сходу та півдня України, які є вимушеними переселенцями, працювали фахівці. Щоб ми спільно, усім суспільством, зробили все можливе, щоб забезпечити бажання цих людей знати українську мову» – зазначив народний депутат України, співавтор Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Микола Княжицький.

За словами Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, регіональні програми підтримки української мови зможуть стати основою для відповідної державної.

«Наша мова – це наш захист сьогодні від ворога. Ми зробимо усе, щоб українська мова була в кожній хаті і повсюди, присутня в усіх сферах та за її межами», – наголосив Тарас Кремінь.

Коментарі

Позначки: , ,