На Львівщині звітують про успішну реалізацію “великого будівництва” Зеленського

Новини 04 Листопада, 2021 845

Комісія з питань бюджету не підтримала проtкт бюджетного регламенту Львівської облради

У межах програми «Велике Будівництво» цьогоріч тривають роботи на 16 об‘єктах на загальну суму 321,1 млн грн. Станом на сьогодні є завершеними три об‘єкти: спорткомплекс «Шахтар» в місті Червоноград, стадіон Броварського в місті Самбір та стадіон в місті Буськ.

Про це повідомив сьогодні під час брифінгу директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда, пише Четверта студія.

Зокрема, він наголосив, що на завершенні роботи на таких об‘єктах як школа в селі Братковичі, площа Вічева в Золочеві, школа в Гніздичеві, Дрогобицький ЦНАП та садок в Жовківській ОТГ у селі Воля-Висоцька.

«Є об‘єкти, які мають ступінь будівельної готовності на 75-80%, але на них потрібно зробити лише внутрішні роботи без прив‘язки до зовнішніх кліматичних умов, а підрядники не зупиняють своєї роботи. Школа в Гніздичеві була довгобудом, який намагалися завершити впродовж останніх 20-ти років, але тільки цьогоріч об‘єкт буде завершеним, оскільки на даний момент дітям приходиться вчитися в три зміни в старій школі. Школа в селі Братковичі також є довгобудом, але завдяким цьогорічному фінансуванню її вдасться завершити до кінця цього року. ЦНАП в Дрогобичі є великим та знаковим об‘єктом, що буде слугувати не тільки як класичний центр надання адміністративних послуг, а і як доволі цікавий та креативний громадський простір», – зазначив Степан Куйбіда.

Коштами державного й обласного бюджетів в області реалізують понад 1100 проєктів на загальну суму капітальних інвестицій 1,6 млрд гривень. Про те, що вже зробили і де ще тривають роботи, під час брифінгу розповів директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

Державний фонд регіонального розвитку цьогоріч в державному бюджеті складав 4,5 млрд гривень, з яких 216,1 млн  гривень для області. В межах передбачуваного фінансування в нас реалізовуються 16 проєктів, деякі з них є частиною програми Велике Будівництво.

«Проєкти капітального будівництва  на Львівщині реалізуємо вчасно і якісно. Найбільш знаковими об‘єктами є: школа Гніздичів на 432 учні, що була довгобудом і цьогоріч буде завершеною, адже в старій школі діти вчаться зараз у три зміни. Також потрібно відзначити школу на 180 учнів в селі Братковичі Городоцької ОТГ, яка також була довгобудом, але цьогоріч буде завершеною і третім об‘єктом є ЦНАП у місті Дрогобич»,- повідомив Степан Куйбіда.

Наступним джерелом фінансування є субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об‘єктів соціально-культурної сфери, що є новим джерелом фінансування. Загалом в межах держави було передбачено 7,6 млрд гривень, а для Львівської області зокрема близько 193 млн гривень, які були скеровані на 26 об‘єктів будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту.

«Основними об‘єктами фінансування є: стадіон «Галичина» в місті Дрогобич, капітальний ремонт стадіону «Сокіл» в місті Стрий та Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр»,- сказав Степан Куйбіда.

Також джерелом фінансування є субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій або так званої депутатської субвенції. В межах цієї субвенції виділили 208,4 млн гривень, які скерували на 297 проєктів, з яких 26  уже зараз уже завершеними.

«Основними об‘єктами є Дрогобицька, Бориславська і Лопатинська районні лікарні в яких вдалося закупити цифрові рентгенівські діагностичні системи. Окремо потрібно виділити такий об‘єкт, як Городоцька ЦРЛ, на який затверджено значний фінансовий ресурс у рамках цієї субвенції, а саме 17 млн гривень», – розповів директор департаменту.

Щодо субвенції на розвиток мережі ЦНАПів, що є пілотною ініціативою Міністерства цифрової трансформації. То 23 млн скерували для Львівщини.

«Ці гроші були виділені на 16 проєктів різного характеру. Відтак, У шести громадах (Гніздичівська, Моршинська, Самбірська, Стрийська, Ходорівська, Новороздільська) вже закупили обладнання для видачі паспортних документів, посвідчень водія та реєстрації транспортних засобів. У інших 7-ми громадах проводяться роботи з будівництва/реконструкції будівель. Зокрема на такому об‘єкті як ЦНАП в Борині, що знаходиться в гірській місцевості і де невдовзі роботи будуть завершені», – додав Степан Куйбіда.

Окремо він наголосив на секторальній підтримці Європейського Союзу. Завдяки якій для Львівщини у поточному році скерували 93,5 млн гривень на такі проєкти як розвиток інфраструктури велотуризму, розвиток сільського підприємництва та інфраструктури агротуристичного кластера тощо.

Щодо питань обласного бюджету, то тут є закладеною програма обласного капітального будівництва, яка передбачає 132 проєкти на загальну суму 238,2 млн грн. «В обласному бюджеті також передбачено близько 26 обласних цільових програм і 6 з них носять капітальні видатки. Загалом інфраструктурна складова обласних програм вміщає в собі 701 проєкт на суму близько 244 млн гривень»,- зазначив Степан Куйбіда.

Коментарі

Позначки: