На Львівщині знову заговорили про облаштування “нових Грибович”

Новини 23 Липня, 2019 55

Садовий передав Мальському лист щодо вирішення питання ТПВ

Сьогодні під час засідання Львівського регіонального відділення Асоціації міст України мери міст озвучили голові ЛОДА Маркіянові Мальському проблемні питання функціонування місцевого самоврядування. Про це інформує прес-служба ЛМР.

«У нас під загрозою опалювальний сезон, люди збираються перекривати дорогу. Я з людьми. На наші звернення до НАБУ, НКРЕ і Кабміну нема відповіді. Це 70 тис мешканців міст Новий Розділ і Новояворівськ», — сказав міський голова Новояворівська Василь Муравель.

Мер Нового Роздолу акцентував на тому, що місто стоїть під загрозою початку нормального нового опалювального сезону.

«Нам не відомо, чому так сталось з тим газом. Є кримінальне провадження. Усе передали в одні руки у 2004 році», — каже мер Нового Роздолу Андрій Мелешко.

«Коли почнеться опалювальний сезон, то вже буде пізно. Якщо зараз це не врегулювати, то буде дуже складно. Зі сторони міста треба розписати, що треба зробити з боку обласної влади, а що треба від Уряду. Ці проблеми треба починати вирішувати. Нового Уряду ще нема, старий має зовсім інші думки, думаю, наші проблеми їх цікавлять зараз не в першу чергу. Новий Уряд буде довго вникати в ситуацію, а це вже почнеться опалювальний сезон. Тому на місцях треба вирішувати проблему”, — сказав мер Львова.

«Ваша проблема — проблема номер один в області зараз. Зараз буду займатись вашим питанням. Ми мусимо тут спільно діяти, є те, що можна зробити локально, бо я стукаю в ті самі двері, що й ви. Я готовий до зустрічей в будь-який час. Нам треба мати чітку карту дій, як виходити з цієї ситуації. Якщо ситуація критична, треба креативно підходити до вирішення», — сказав Маркіян Мальський, голова ЛОДА.

Порушили міські голови під час засідання також і питання твердих побутових відходів, а власне відсутність місця, куди їх можна вивозити.

«Те, що було у Дрогобичі у 2017 році, це було страшно. В один день усі сміттєвози повернулись. Ми не мали жодного сміттєзвалища, куди вивозити. Друге — у нас є багато напрацювань. Ми пропонуємо один новий великий полігон. Є напрацювання по сміттєпереробному заводу. Ми готові ці проекти представити. Я би хотів зараз вирішити цю проблему, але не містечково, а глобально, бо наш район весь страждає, а це курортна зона. Зараз це все може зірватись, кошти, які нам дав Львів і держава, вже закінчуються. Це питання треба вирішити для всієї області”, — порушив питання Тарас Кучма, міський голова Дрогобича.

«До 40% відходів полігон в Грибовичах приймав з області. Полігон закритий, а міста не мають куди вивозити. Ми маємо показати приклад для всієї України. Збудувати завод — мінімум 2 роки, новий полігон — до року часу. Питання — це територія для регіонального полігону. Громада міста Львова голова це будівництво профінансувати. Ми готові зробити оновлення тих земель і збудувати якісний полігон», — долучився до обговорення мер Львова Андрій Садовий.

Як наголосив міський голова Жовкви Петро Вихопень, питання сміття з господарського і економічного було переведено у політичну площину, і це спричинило цілу низку проблем для багатьох міст регіону.

«Це питання з господарського і економічного було переведено у політичну площину. Час ми прогаяли, треба повертатись до цього питання. Нема території, де би можна було складувати, нам треба захоронювати те, що не переробляється. Нам не давали розвиватись, бо була кластерна програма. Коли сталась трагедія в Грибовичах, то про цю кластерну програму в ЛОДА забули, її прибрали. Наша проблема — це дуже низький бюджет. Ми не можемо в межах такого бюджету управляти тим майном, мережами, теплотрасами, які залишились. Треба напрацювати механізм для всіх міст області. Польська сторона готова давати кредити для реконструкції очисних та каналізаційних споруд на території Львівщини і Волині. На жаль, міста області жодних коштів не взяли. Для Жовкви такий кредит завеликий, нам потрібні партнери в ЛОДА і в Уряді. Ми б запустили механізм, який би дав можливість так працювати і іншим містам. Сьогодні ми у такому часі, коли ми готували заявки на екологічні фонди. Питання — чи варто нам звертатись, чи буде наступного року фінансування. Ми б хотіли почути, наскільки це реальні кошти. Це був би гарний меседж для розвитку нашої території. В жовтні-листопаді ми отримували кошти від міністерства, ми їх освоювали, але те, що мало перетворитись благом, виглядало, що ми безгосподарники, бо до 31 грудня треба було використати бюджетні кошти”, — сказав мер Жовкви.

Торкнулись під час обговорення і питання втілення децентралізації.

«Дохідна база наших бюджетів низька, але високі посадовці говорять інше — що через процес децентралізації містам передано десятки мільярдів. Але вони не кажуть, що це стосується міст обласного значення і територіальних громад. А інші міста виживають, як можуть. Проблем багато, але три важливі. Процес децентралізації — це одна з успішних реформ, але вона загальмована. Треба розуміти, що нас очікує завтра у цьому плані. Можливо, треба внести зміни в закон про добровільне об’єднання територіальних громад, є розроблені перспективні плани, доцільно у цьому законі опустити слово «добровільно» і завершити процес децентралізації до місцевих виборів, тоді буде відповідна дохідна база. Друге питання — це на рівні області розробляється багато програм, але поза участю міських голів міст області. Ми подаємо запити на різні департаменти ЛОДА, а потім взнаємо, що наші запити не пройшли. Мають стратегічні питання обговорюватись. Для нас зараз важливе питання каналізування, наступного року місто буде повністю каналізоване, але на звернення відповідей нема.

Щодо ТПВ — Львівщина набила шишок, але зараз має реальний шанс показати всій Україні, як вирішити це питання. Треба відводити земельну ділянку. Вірю, що це питання цього року буде вирішене, і не буде проблем, які має Львів чи Дрогобич.

Третє — це питання щодо коштів. Міста, як Жидачів, прирівнюють до об’єднаних громад. Є державні програми, субвенції з державного бюджету на різні речі — перевезення пільговиків, забезпечення інсуліну тощо. Багато з яких передбачають дофінансування з місцевого бюджету, а ми на це коштів не маємо”, — висловив думку щодо найболючіших питань життєдіяльності міста мер Жидачева Володимир Левко.

«Треба негайно провести регіональну реформу, бо ті сільські ради, які відійшли до нас по ОТГ, і ті, які не увійшли в ОТГ, — це різні речі», — міський голова м. Мостиська.

«По сміттєзвалищах — я гарантую, що політики у смітті більше нема. Давайте працювати разом. Я розраховую на вас. Все, що від ЛОДА залежить, я зроблю. Розумію, що треба працювати над системою, але я би хотів показати хоча б один приклад. Я готовий до пілотних проектів.

Щодо заявок на фінансування, плану асигнувань та розподілу субвенцій — прохання комунікувати з нашими департаментами. Повинна відбуватись децентралізація. Іншого шляху я не бачу. Львівщина на 20 місці з 24 по успіху децентралізації. Ми мусимо тут бачити соціальну функцію, бо є громади багатші, є бідніші. Я готовий з вами зустрічатись часто.

Першочергові проблеми будемо вирішувати найперше, а потім будемо переходити до менших. щодо інсуліну — проблема мені відома. Наступну зустріч по сміттю пропоную проводити максимум наступного тижня. Всі проблеми не вирішу, але першочергові так. Я з вами готовий зустрічатись часто і постійно”, — резюмував голова ЛОДА Маркіян Мальський.

Наприкінці засідання Львівського регіонального відділення Асоціації міст України мер Львова передав голові ЛОДА лист щодо вирішення питання ТПВ.

Коментарі

Позначки: , , ,