На Львівщині знімуть фільм про стадо диких зубрів (ФОТО)

Новини 21 Січня, 2021 369

Авторка фото Роксолана Поцюрко

Дикі тварини живуть за 120 км від Львова

На Львівщині зніматимуть документальний фільм про стадо зубрів, які живуть за 120 км від Львова, на території парку «Сколівські бескиди».

Як пише «Четверта тсудія», про це повідомляється у соцмережах.

«Цікава новина. Планують зняти документальний фільм в стилі National Geographic про диких тварин нацпарку “Сколівські Бескиди” у Львівській обл. Виявляється, з 2009 року там живуть зубри. Зубри лише в 120 км від Львова! Фільм буде знімати команда відеографів з Далеко-далеко з Explorer Life. Зараз вони збирають кошти на оренду потрібної техніки на Спільнокошті. Частину витрат на фільм вже мають від ґранту “Українського культурного фонду”. Зйомка планується на весну. Давайте підтримаємо їх – хоч 100 грн зафондувати через Спільнокошт, або навіть просто поширенням інформації про цю добру справу!», – зазначається у дописі.

Як зазначає у своєму дописі адміністратор сторінки «Подорожуй» у ФБ, «влітку минулого року, шукав мисливський будиночок графів Шенборнів. Лісник, який нас супроводжував, розказував багато історій, але найкраще запам’ятав, що він бачив зубрів, які гуляли по лісам неподалік Сваляви. Він вважав, що зубри прийшли до нас з Польщі.  Згодом, я дізнався, що стадо зубрів живе в Сколівських Бескидах. Вони з’явились там в 2009 році і облюбували спокійну і досить закриту долину. А два дні тому, Evgen Tkach розповів, що про Сколівські Бескиди і карпатських зубрів зараз знімає фільм команда Далеко-далеко з Explorer Life. Справа не проста і не дешева, тому частину коштів збирають на Спільнокошті. Зафондувати можна будь-яку суму. З Майданським лісництвом ніби можна домовитись про візит до зубрів. Спробуємо? І зберемо трохи додаткових грошей для проекту», – зазначається у дописі.

Історія. Як багато ви знаєте про красу природних територій вашого регіону? Для нас справжнім відкриттям став заповідник “Сколівські бескиди”, розташований всього за 120 км від Львова. Тут панує спокій і гармонія. Тутешня річечка турає свій шлях посеред мальовничих стрімких гір Серединного хребта. Його схили покриті стіною із ялиці, високою смерекою і буком. Взимку невеличкий туман піднімається до хмар: так гори дихають у повній білій тиші. Сама долина рівна і зовсім неширока, а через своє розташування майже ізольована.

Але особливістю заповідника є не мальовничі краєвиди, а його мешканці. Адже мало хто знає, що ще в 2009 році тут “поселилися” … зубри! Стадо диких биків повноправно “володіє” місцевими землями, луками й широкими полянами. Правлять ж стадом самки. За законами долини самці зубрів у зимовий час відлучені від стада. Не маючи спокою, ці кошлаті та потужні велети влаштовують між собою “лицарські зустрічі”, а інколи свою самотність компенсовують зухвалими “рейдами” на сади людей. Хто дійсно радіє такому “сусідству”, так це птахи, як-от грайливий сорокопуд сірий – безсумнівний любитель легкої наживи.

На схилах урочища також можна зустріти козулю, трохи вище розміщенні пункти підгодівлі оленів. У долину останні спускаються на часто через природне суперництво зі зубрами за місця сезонного випасу. Лісники говорять, що в урочищі бачили вовка, лисицю, рись, куницю, горностая. Звісно, зустріч з хижаками є великою удачею, а зубри в такі миті гуртуються, обороняючи свій неповороткий молодняк – майбутнє популяції. Життя вирує в цій забутій гірській місцевості!

Про фільм

Попри красу і надзвичайну цінність українських Карпат, досі немає якісного висвітлення “дикого життя” в гірській місцевості. Долина зубра – це унікальна лісова екосистема в карпатському регіоні. Саме тому Explorer Life обрав цю локацію для створення документального фільму про дике довкілля, життя якого, на наш погляд, буде відкриттям для українського глядача.

У випадку реалізації

Наш кінопроєкт буде не просто звичайною репортажною зйомкою локації, а зануренням у неї! Для цього необхідні професійні знання з біології, розуміння поведінки тварин, навички зйомки дикої природи, організація багатоденних гірських експедицій. Всіма цими вміннями і знаннями добре володіє наша команда професіоналів.

Ми прагнемо стати одними із зачинателів у царині української документалістики природи, що сприятиме розвитку цього жанру та формуванню професійного середовища.

Про Explorer Life

Explorer Life – студія продакшену пізнавального медійного контенту. Ми продукуємо та ділимося зі своєю аудиторією історіями про подорожі українців та експедиційні дослідження, продакшином тематичних відеороликів, документальними фільмами та фоторепортажами про природні локації, національні парки, дику природу та об’єкти, що становлять культурну, природну та історичну цінність.

Фандрайзенгова кампанія реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду

Чому нам потрібна ваша підтримка?

100 тис. грн, які ми плануємо зібрати на Спільнокошті, будуть витрачені на оренду знімальної техніки і транспорт під час весняного знімального етапу. Плануємо залучити додаткове фінансування з державних ґрантових фондів. Інформація про статті бюджету та поточні витрати буде відкрита для всіх інвесторів, зокрема для донаторів зі Спільнокошту.

Довідково. «Сколівські Бескиди» — національний природний парк в Українських Карпатах. Розташований у південній частині Львівської області, в межах Сколівського і (частково) Турківського та Дрогобицького районів. Парк охоплює частини басейнів річок Стрий та Опір і займає площу 35684 га, з яких 24702 га передані парку в постійне користування.

Друзі, цікава новина! Планують зняти документальний фільм в стилі National Geographic про диких тварин нацпарку “…

Опубликовано Hanna Burlaka Вторник, 19 января 2021 г.

 

Влітку минулого року, шукав мисливський будиночок графів Шенборнів. Лісник, який нас супроводжував, розказував багато…

Опубликовано Подорожуй Четверг, 21 января 2021 г.

Архівне відео

Коментарі

Позначки: , , , , , ,