На Львівщині занепадає унікальний замок (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 22 Лютого, 2021 2 756

На Львівщині занепадає унікальний замок, фото Четверта студія

У місті Жовква на Львівщині занепадає унікальний замок.

Про це пише кореспондент ІВ Четверта студія.

Замок працює для відвідувачів, вхід коштує 20 гривень з особи.

Проте якщо перейти з іншого боку замку, можна побачити реальний його стан: вибиті вікна й облуплена цегла.

Нагадаємо, Жовківський замок збудований архітектором Павлом Щасливим на замовлення гетьмана Станіслава Жолкевського у 1594-1605 роках. На початку свого існування замок знав родину гетьмана Богдана Хмельницького, а в другій половині XVII століття був резиденцією короля Яна III Собеського, пам’ятає послів і коронованих осіб з усієї Європи.

Замок є найбільшою спорудою Жовкви. Чотири триярусні наріжні фланкуючі вежі та чотири двоповерхові корпуси по периметру з’єднані між собою закритими бойовими галереями. Усередині замку влаштовано велике внутрішнє подвір’я, а в торцях корпусів біля наріжних веж – малі дворики.

У глибині подвір’я, навпроти в’їзду, розташовано палацовий корпус з двоярусною відкритою галереєю. Два малих дворики при палацовому корпусі відділені від головного подвір’я високими стінами.

В’їзна брама з чотириярусною надбрамною вежею розташована по осі замку; до неї від Ринку вела насипна гребля та дерев’яний міст через широкий мурований оборонний рів з водою.

Частина моста була звідною і нею закривали браму замку. Спочатку замок мав досить суворі зовнішні форми.

Найбільшого розквіту замок досяг за панування Яна III Собеського, який 1674 року перетворив замок на багату королівську резиденцію (архітектори П. Бебер, А. Лоцці). Біля замку Яном Собеським були закладені чудові паркові ансамблі.

Коментарі

Позначки: ,