На Львівщині за понад три роки не добудували 18 амбулаторій (ВІДЕО)

Новини 22 Червня, 2021 383

За програмою “Доступна медицина” у Львівській області мали побудувати найбільшу кількість медичних закладів в Україні. На 43 амбулаторії виділили 453,4 млн. грн. субвенцій з державного бюджету. Сотні мільйонів гривень уже витрачені, 18 медзакладів – недобудовані. До кінця програми – півроку. Управління капітального будівництва облдержадміністрації просить деякі громади добудовувати амбулаторії за власні гроші.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Суспільне, про це йдеться у проєкті журналістських розслідувань “#Інсайд”.

Село Соколівка – за 80 кілометрів від Львова. Тут мали збудувати один з обіцяних медичних закладів за понад 7,5 млн. грн. Нині сільська амбулаторія готова лише на 30%. І це найбільший недобуд в області.

“Нам вона дуже потрібна тому, що в нас дітей є багато, і старші люди, які не можуть їхати до району. Нам далеко до району їхати. Так, як тепер карантин був, в маршрутку не можна багато сідати, не хоче шофер брати”, – розповідає мешканка Соколівки Світлана Кармеліта.

Світлана Кармеліта, мешканка Соколівки

Світлана Кармеліта, мешканка Соколівки

26 грудня 2018-го обласне управління капітального будівництва (УКБ) уклало договір з фірмою “Будкомінвестиція”. Компанія мала збудувати амбулаторію за рік. Але за місяць до завершення терміну угоди – управління розриває договір. Загалом за два останні роки управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації розірвало 9 угод з підрядниками. Розірвало, бо компанії відставали від графіку робіт. Так, ситуацію пояснюють посадовці.

Але по амбулаторії у Соколівці, журналістам “#Інсайду” вдалося знайти більш точні причини. На сайті публічних закупівель “Прозоро” разом з розірваною угодою прикріплений ще один документ-пояснення. У ньому написано, що на об’єкті не було журналу ведення робіт, відсутні працівники і роботи не відповідали проєктно-кошторисній документації, що є порушенням будівельних норм.

“Вони мусять себе виправдовувати. Я пам’ятаю, ми ще на наради ходили, що там затримка по фінансуванню була і Бог знає що. А потім хотіли, щоб ми порушуючи будівельні норми, збудували їм об’єкт. В мене терміни здачі були кінець року. А вони щось хотіли, щоб ми здали ледь не в вересні”, – каже директор компанії “Будкомінвестиція” Іван Задорожний.

Недобудована амбулаторія у селі Соколівка

Недобудована амбулаторія у селі Соколівка

Далі майже рік тривали суди, щоб повернути 1,5 мільйона авансу, який заплатили підряднику. І у травні 2021 року УКБ оголошує новий тендер. Компанію обрали, але тепер до завершення програми – лише півроку. А робіт у Соколівці ще на 70%.

Ще одну амбулаторію в області мали збудувати у селі Дубравка, що за 100 кілометрів від Львова. Нині її готовність – 70%. Підряд, на понад 13 млн. грн., виграла компанія “Градобуд-Престиж”.

Недобудована амбулаторія у селі Дубравка

Недобудована амбулаторія у селі Дубравка

Договір з фірмою підписали 27 грудня 2018 року. Компанія також мала збудувати амбулаторію за рік. Але у травні 2020-го УКБ розриває угоду, бо знову підрядник відставав від графіку. Розривають 3 з 5 угод, які раніше уклали з “Градобуд-Престиж”. А саме по медзакладах у селах Дубравка, Великі Грибовичі та Шегині.

По всіх трьох об’єктах прокурори обвинувачують підрядника, що він начебто підробляв документи: вписував у них будівельні матеріали, які не купували, і роботи, які не виконували. Прокурор Андрій Лехуш зазначає: “Було встановлено, що ні вікон, ні дверей, ні інших робіт, зазначених в актах, виконано на той час не було. Наприклад, там в стрічковому фундаменті передбачалася закладка армуючої капронової сітки. При проведенні експертизи встановлено, що такої сітки не використовувалося взагалі. Щоб усунути це порушення – потрібно розібрати весь будинок”.

Недоступна медицина: чому 18 амбулаторій на Львівщині недобудовані за понад три роки

Недоступна медицина: чому 18 амбулаторій на Львівщині недобудовані за понад три роки

А в управлінні за всі ці роботи платили. І переплатили, за версією слідства, понад 6 млн. грн. Обвинувальні акти отримали виконувач обов’язків начальника управління, інспектор відділу проектування та технічного нагляду, директор фірми і його заступник. Нині тривають суди.

Журналісти “#Інсайду” намагалися почути позицію представників фірми “Градобуд-Престиж”, але на інформаційний запит у компанії не відповіли. Натомість Олег Пелих, який тоді очолював обласне УКБ і також є обвинуваченим у кримінальних справах, зазначив, що винним себе не вважає: “В мене є експертизи незалежні. – Які показують, що це все добре робилося? – Я пізніше це все в суді буду показувати, доказувати. Послухайте, воно би давно було все добудовано взагалі. Ніколи так не було, щоб правоохоронні органи заходили під час будівництва. Отримали декларацію про закінчення роботи, йдіть перевіряйте хоч всі підряд”.

Новий старт добудові амбулаторії у Дубравці намагалися дати наприкінці минулого року. Але торги не відбулися. Заступник голови облдержадміністрації Юрій Бучко каже, що новий тендер оголосять згодом, бо зараз корегують проєктно-кошторисну документацію, щоб порахувати точну суму, яку потрібно для добудови об’єкта.

Станом на сьогодні з 43 сільських амбулаторій на Львівщині збудовано 22 медзаклади. Ще 3 теж готові, але чекають погодження Державної архітектурно-будівельної інспекції. А 18 об’єктів за понад три роки – недобудовані. Це наслідок поганого старту, бо управління капітального будівництва розпочало велику кількість тендерів, з якими не могло справитися, – припускає експерт з публічних закупівель Мирослав Сімка.

“З одного боку був тиск, що ці амбулаторії треба будувати, відкривати. Там йшла політика частково і вибори були вже не за горами. З іншого боку, вони фактично не мали з кого обирати. Бо всі ті пропозиції, які були подані від учасників, вони не відповідали тим завищеним вимогам, які з’явилися в тендерних документаціях”, – зазначає Мирослав Сімка.

Мирослав Сімка, експерт з публічних закупівель

Мирослав Сімка, експерт з публічних закупівель

Мирослав Сімка з колегами з “Центру громадського моніторингу та досліджень” виявили, з порушенням проведені дві третини початкових тендерів. Але торги були проведені, документи підписані і підрядники приступили до будівництва сільських амбулаторій. А в Західному офісі Держаудитслужби почали підтверджувати виявлені експертами порушення.

За інформацією Західного офісу Держаудит служби, у 2019-му аудитори підтвердили, що 13 тендерів проведені з порушеннями, у 2020-му – 1, у 2021-му – 2. А це означає, що ці договори УКБ не мало б укладати з тими, з ким їх підписало. Бо хтось не подав всі довідки, а хтось не зміг довести, що має техніку і обладнання для будівництва.

У відповіді на інформаційний запит в Західному офісі Держаудитслужби зазначили ще один момент: “Офісом неодноразово надсилалися об’єкту контролю (УКБ Львівської ОДА) письмові запити щодо надання інформації про персональні дані відповідальних посадових осіб, якими допущено порушення законодавства, для складання протоколів за порушення законодавства про закупівлі. Однак, відповідної інформації УКБ Львівської ОДА не надано”.

Натомість заступник голови ЛОДА Юрій Бучко цю інформацію спростовує і обіцяє, медзаклади добудують, бо завершується термін реалізації програми. За словами посадовця з 453,4 млн. грн. державної субвенції нині залишилося 30,1 млн. грн. на добудову 18 амбулаторій.

Юрій Бучко, заступник голови ЛОДА

Юрій Бучко, заступник голови ЛОДА

Однак, як виявилося не всі амбулаторії добудовуватимуть за ці кошти. Недобудовані об’єкти у селах Нижня Яблунька, Біличі та Ясениця-Замкова УКБ ЛОДА передало на баланс місцевих громад. Оскільки, було відсутнє співфінансування. За умовами програми 10% від загальної кошторисної вартості проєкту мали виділяти громади. Щоправда, тепер громада може заплатити більше, адже за роки зросла вартість будівельних матеріалів.

Взяти на баланс недобуди управління просило ще дві громади на Львівщині. Причина – роботи вже виконано у межах фінансування і цих грошей недостатньо для завершення будівництва. У новоствореній Солонківській сільській громаді амбулаторію у селі Хоросно таки взяли на баланс. А це означає, що тепер громада заплатить вдруге. За підрахунками сільської ради на добудову потрібно 7 млн. грн.

Натомість Пустомитівська міська рада готова взяти на баланс амбулаторію у Семенівці, добудовану за державні гроші.

“Орієнтовна вартість тих робіт, які ще треба до завершення, близько 3,5 мільйонів гривень. На даний момент наша громада тільки починає ставати на ноги, ми не готові, щоб зараз виділити ці кошти”, – зазначив міський голова Пустомит Олег Сернюк.

Недоступна медицина: чому 18 амбулаторій на Львівщині недобудовані за понад три роки

Недоступна медицина: чому 18 амбулаторій на Львівщині недобудовані за понад три роки

До кінця програми “Доступна медицина” лише півроку. Відкриті 4 кримінальні провадження. 2 з них на етапі суду, ще 2 – на стадії досудового розслідування. Витрачені сотні мільйонів гривень, а 40% амбулаторій – досі недобудовані. Десь тільки починають проводити тендери, а десь як будівництво зупинилося, так і не зрушило з мертвої точки навіть по документах. Тим часом мешканці сіл Львівщини долають десятки кілометрів на автобусах або ж орендують автівки, щоб добратися до обіцяної доступної медичної допомоги.

Коментарі

Позначки: ,