На Львівщині за 2022 рік виявлено 7 573 випадки онкологічних захворювань

Новини 04 Лютого, 2023 125

На придбання апарату променевої терапії Львівському обласному онкоцентру виділили 6 млн грн

Сьогодні Всесвітній день боротьби проти раку! Щорічно, цього дня, ми намагаємось привернути увагу до цього важкого недугу. Війна змістила усе на другий план, але це зовсім не означає, що хвороба зникла.

У Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі на обліку перебуває 75 005 онкологічних хворих. За 2022 рік виявлено 7 573 випадки онкологічних захворювань. Це на 0,5% менше ніж у 2021 році.

Про це повідомив лікар та керівник фракції ЄС у ЛОР Олег Дуда, пише Четверта студія.

Якщо дивитися на ці показники у гендерному зрізі, то серед чоловічого населення випадки онкозахворювань виявлено у 3 805 осіб (це на 18 більше, чим роком раніше). Серед жінок було виявлено 3 768 випадків, а це на 60 менше, а ніж у 2021 році.

У 2022 році первинно було взято на облік в І-ІІ стадіях 45% хворих. Натомість у 2018 році, до початку пандемії #COVID19, цей показник становив понад 50%.

Рейтинг злоякісних новоутворень:
☑️ Рак грудної залози – 787;
☑️ Рак легень – 518;
☑️Рак простати – 505.

Завжди важливим показником був рак грудної залози. Із 787 випадків у 28,7% хворих виявлено рак ІV стадії. Для порівняння, у 2018 році цей показник становив 21%. Також у 2022 році було виявлено 196 випадків раку шийки матки з яких 25% у ІV стадії. У 2018 році цей показник був значно нижчим і становив 14,9%.

Очевидно, що такі показники є наслідком пандемії COVID-19 та карантинних обмежень, коли люди не приходили на скринінги. Також це наслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли багато людей мігрували з країни, або ж залишаються вдома та не звертаються до лікарів. Це зовсім не означає, що хворих стало менше, але свідчить про те, що люди вчасно не звернулися до своїх сімейних лікарів, вторинної ланки і, відповідно, захворювання вчасно не було виявлено. Хворі, які не були виявлені вчасно будуть виявлені вже на пізніх стадіях.

Важливо, що протягом минулого року на понад 50% збільшилося навантаження на відділення променевої та хіміотерапії. Це пов’язано із війною та бойовими діями в окремих регіонах нашої країни, коли люди розпочинали лікування в інших лікарнях, але через бойові дії були змушені евакуюватися до Львова та продовжити лікування тут.

Для лікаря здоров’я пацієнта є найбільшим пріоритетом. Саме тому я постійно наголошую на важливості профілактичгих оглядів та скринінгу. Навіть у такі складні часи варто знайти час, аби подбати про себе, пройти обстеження і переконатися у власному здоров’ї. Боротьба триває не лише на фронті, але у лікарняних палатах. Україні потрібна здорова нація. Допоможіть нам у боротьбі за здоров’я українців.

Коментарі

Позначки: , ,