На Львівщині виписали понад 7,1 тисячі е-рецептів на лікарські засоби про розлади поведінки і психіки

Новини 02 Серпня, 2023 121

з початку року

Програма реімбурсації «Доступні ліки» продовжує діяти навіть попри воєнний стан. Так, у Львівській області за сім місяців цього року було виписано 7,1 тисячі рецептів для пацієнтів з розладами поведінки і психіки або епілепсією, всього по Україні – понад 75 тисяч.

Про це пише Четверта студія з посиланням на МОЗ.

Найбільше – у Дніпропетровській (7 412) та Львівській (7 173) областях.

Завдяки програмі «Доступні ліки» українці з розладами психіки та поведінки можуть отримувати дієві ліки безоплатно або з незначною доплатою. Їх вартість аптеці напряму відшкодовує Національна служба здоровʼя України (далі – НСЗУ) за програмою реімбурсації, яка дозволяє економити кошти громадян та покращити доступність ліків.
Наразі у програмі реімбурсації передбачено 66 препаратів, що призначаються пацієнтам у разі розладів психіки та поведінки, а також епілепсії.

Отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою можна так:

Зверніться до психіатра (у разі розладів психіки) або до невролога чи психіатра (у разі епілепсії).

Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та на його основі випише перший електронний рецепт.

За наступними рецептами можна звертатися до лікарів первинної медичної допомоги: сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар випише рецепт на основі плану лікування, які склав лікар-спеціаліст.

Нині по Україні 12 698 аптек і аптечних пунктів мають договір за програмою реімбурсації на препарати з лікування розладів психіки та поведінки, а також епілепсії. З рецептом можна звернутися в будь-який з них, незалежно від місця реєстрації. Впізнати таку аптеку/аптечний пункт можна за наліпкою «Доступні ліки» або ж знайти в один із таких способів:

  • через сайт НСЗУ: перейдіть на сторінку «Перелік місць відпустку лікарських засобів за еРецептом», в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації,
  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77,
  • через чат-бот «Спитай Гриця».

Коментарі

Позначки: