На Львівщині волонтерам стало значно складніше виїхати за кордон

Новини 07 Вересня, 2022 363

На кордоні з Польщею вночі знову були черги

У ЛОВА стверджують, що є “дисбаланс”, а не обмеження

На Львівщині волонтерам стало значно складніше виїхати за кордон, аби придбати автотранспорт чи техніку для ЗСУ. Все через те, що дозволів на виїзд у Львівській обласній військовій адміністрації або ж не дають, або дають вибірково.

Про це в коментарі для “Еспресо.Захід” розповів волонтер і мовозахисник Святослав Літинський, який від початку війни перевіз для воїнів понад триста машин.

“Тепер для волонтерів виїхати суттєво складніше. Чомусь Львівська обласна військова адміністрація просто не випускає, хоч є інформація – щоденно виїжджає по 500 людей. Конкретно я звертався з таким проханням. Починаються якісь перепони, мені не погодили”, – скаржиться волонтер

Він розповів, що зараз потрібно давати запит на гуманітарну допомогу: скільки тонн вона важитиме і з якої організації передаватимуть.

“У нашому випадку яка організація може бути, якщо ми купуємо в людей авто і перевозимо? Тому, можна сказати, що допомоги і сприяння від держави немає”, – пояснює Літинський і додає, що раніше волонтерам давали дозволи на виїзд без проблем.

“От, скажімо, у червні – липні ввозили по 20-25 авто для ЗСУ, а зараз 5-8 на місяць, не більше” – продовжує пан Святослав.

Попри бюрократію від держорганів, стало менше й запитів на допомогу. Літинський припускає, що через те, що багатьом довелося відмовити, адже зараз значно менше надходить коштів.

“Люди все менше і менше мають змогу донатити. Бракує фінансів, щоб покрити потреби. Гадаю, і надалі буде згасання, але тут тоді мусить активно включитися держава. Бо волонтери, звісно, значно мобільніші, але вони залежать від пересічних людей, – додав Літинський. – З того, що я чув, у підрозділах, до прикладу, говорять, що їм потрібна маневрова автівка, аби швидко пересуватись, а їм дають КрАЗ, чи УАЗ. Тобто дають, але не те, що потрібно. За моїми міркуваннями, держава не надто активно включається у процес, а ми вже не маємо такої можливості”.

Натомість у Львівській військовій обласній адміністрації зауважили, що стосовно виїзду волонтерів за кордон немає жодних обмежень, лише є дисбаланс – охочих привезти гуманітарну допомогу більше, ніж самої гуманітарки. Про це розповів у коментарі Еспресо.Захід заступник голови ЛОВА Юрій Бучко.

“У нас в день понад 200 звернень на виїзд за кордон волонтерів. На місяць виходить величезна цифра. Що саме стільки людей привозить зараз у Львівську область?” – дивується чиновник.

Каже, за підрахунками митників, перевезення гуманітарки зменшилось у 10, а то й у 20 разів, а кількість запитів щодо перетину гуманітарного вантажу зростає.

“Точно такого немає, що не пускають волонтерів поїхати по машину для ЗСУ. Хто їде по автівки, дають підтвердження. Але коли є запити на дві чи три машини, а охочих є 300 людей поїхати по них, то ви розумієте, точно буде відмова. Коли ж є чітке обґрунтування, жодних застережень немає. А просто звернення, “ми плануємо возити чи колись возили”, без конкретики, то яка б це громадська організація не була, на волонтерській основі це дорого і непросто”.

Всупереч усім довготривалим процедурам, які можуть затягуватись на кілька тижнів, волонтер Святослав Літинський каже, що свою роботу завершувати не планують і будуть звертатись у Мінтранс, аби отримати усі необхідні погодження на ввезення машин для потреб ЗСУ.

Коментарі

Позначки: ,