На Львівщині відкрили музей, присвячений московській цариці та її родині

Новини 18 Лютого, 2024 152

Відкриття музею-світлиці відбулось у школі в селі Муроване Хирівської ТГ на Самбірщині

Як зазначив військовослужбовець Антон Петрівський, виставка присвячена польській родині Мнішек, зокрема – Марині Мнішек, яка була московською царицею та народилась у селі Муроване.

Про це пише Четверта студія.

“На плакаті виставки навіть не посоромились про це гордо написати (що вона була московською царицею). Сама родина була власниками навколишніх українських земель. Більше того, на відкритті виставки палили свічку і молились за цю московську царицю!!! Ні, це не смішно!!!” – зазначив військовий.

Петрівський наголосив, що у приміщенні навчального закладу можна було присвятити шкільний простір українським постатям – уродженцям цих земель, які боролись за незалежну Україну. Наприклад, Михайлу Кокоцю – командиру курсів військових старшин УПА, які діяли у селі Тарнавка; Василю Цапяку – інструктору товариства “Січ”, організатору відповідних спортивних товариств у навколишніх селах Хирівщини; Володимиру та Івану Босакам – легендарним діячам національно-визвольного руху.

“Але ні!! Ми вшановуємо поляків, які були московськими царями. Тут безперечно цим питанням повинна зайнятись Служба безпеки України. Всі, хто причетний до відкриття цієї виставки мають отримати підозри.

Але ми підходимо до глобальної проблеми. У нас відсутня політика національної пам’яті державотворення у школах. Українські діти досі не розуміють для чого їм українська держава і, хто за неї боровся в різні періоди нашої історії. Ми маємо навчитись вшановувати нашу українську національну еліту. Українські юнаки мають розуміти за що вони будуть готові йти до війська коли прийде час”, – додав військовослужбовець.

До слова, начальник Головного управління Національної соціальної сервісної служби України у Львівській області Петро Назар повідомив, що музей планували відкрити ще торік, однак втілили в життя на початку 2024 року: “В музеї зібрані експонати народної творчості місцевості, предмети старовинного побуту та одягу, запаленою була свічка та складена молитва за родиною Мнішек, яка володіла замком поруч зі школою і який вважався дуже відомим у тогочасній Європі”.

Також він додав, що за приватні кошти зробили частковий ремонт приміщення та освітлення, виготовили стенди та закупили необхідне обладнання.

 

Коментарі

Позначки: , ,