На Львівщині велика кількість людей потенційно може захворіти на COVID-19, – Тімко

Новини 12 Серпня, 2020 3 958

Наталія Тімко. Фото Четверта студія

На Львівщині частіше почали зустрічатись випадки інфікування коронавірусом людей, яким до 50 років. На початку пандемії вірус частіше вражав вікову категорію людей понад 60 років.

Про це під час брифінгу заявила лікар-епідеміолог Наталія Тімко, пише Четверта студія.

“На сьогодні абсолютно кожен мешканець Львівщини повинен для себе визначитись, чи він планує захворіти на коронавірус у час, коли немає вакцини. Люди повинні думати, чи потраплять вони у число 20%, які хворіють дуже важко, чи у число 5%, які перебувають у реанімації, або перехворіють легко. Чому сьогодні все так критично? Тому що існують закони епідеміології, які ніхто не відміняв і дива не відбудеться. До поки є джерело інфекції, а це може бути людина, яка сказавши “добрий день” виділяє збудник, вірус розповсюджується через крапельки аерозолю повітрям, і потрапляє до сприйнятливої людини. Сприйнятливі особи – це всі ті, хто ще не хворів, або не захищений через вакцинацію. Сьогодні кількість людей, які потенційно можуть захворіти, є надзвичайно велика”, – наголосила Тімко.

Вона наголосила, що сьогодні не усі хворіють легко. Близько 80% – це люди, які скаржаться, що не відчувають запаху. Також люди скаржаться, що ніс не дихає, але виділень із носа немає. Є і пацієнти з симптомами, яким часто хочеться пити. При таких симптомах людина може активно виділяти вірус та може заразити інших”, – наголосила Тімко.

За її словами, маска чи респіратор знижує концентрацію вірусу до мінімуму.

“Що сьогодні можна зробити, щоб менше захворіти? Потрібно одягати маску або респіратор. Маска може затримати аерозоль, вона захищає не на 100%, але знижує концентрацію до мінімуму. Так, ризик інфікуватися буде меншим”, – додала лікар.

Наталія Тімко також розповіла, скільки хворих у Львівській обласній клінічній інфекційні лікарні.

“Інфекційна лікарня розрахована на 410 осіб. Часто запитують: чому ви заповнені, якщо у вас нема такої кількості хворих. Вони є, але ми не можемо госпіталізовувати хворих на різні групи інфекції в одному приміщенні. Тому базовий стаціонар на вулиці Мечникова, 14, та на Пекарській, 54, приймають хворих з підозрою або підтвердженим коронавірусом. Для того, щоб розмістити хворих, визначено, що ми приймаємо 200 пацієнтів. Інфекційна лікарня працює на повну потужність. Всі пацієнти забезпечені цілодобовим доглядом лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу”, – повідомила Тімко.

За її словами, серед хворих, які є у Львівській обласній клінічній інфекційні лікарні не має жодного хворого, ступінь важкості якого можна було би оцінити як середній.

“Усі пацієнти важкі або дуже важкі. Якщо говорити про вікову категорію, то це сьогодні люди 50+, молодші потрапляють рідше і становлять 2-3%. Коли починались випадки захворювання ми говорили, що найчастіше хворіють люди понад 60 років, але сьогодні поріг опустився до 50 років”, – додала лікар-епідеміолог.

Коментарі

Позначки: ,