На Львівщині стартує пілотний проект трансформації вугільних регіонів

Новини 09 Липня, 2021 62

На Львівщині стартує пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів

На Львівщині, у Червонограді, за підтримки Уряду Німеччини реалізують пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів.

Про це йшлося під час зустрічі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак з уповноваженим федерального уряду Німеччини з питань вугільної трансформації в Україні Станіславом Тілліхом, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу облради.

«Важливо, що Урядом Німеччини порушується актуальна тема вугільної трансформації в Україні, зокрема на теренах нашої області. Історично так склалося, що Львівщина була одним з найбільших виробників корисних копалин, які використовувалися у тепловій галузі. Наголошу, що в межах проєкту ми говоримо не про закриття шахт, а про трансформацію вугільної галузі. Вона передбачає перепрофілювання підприємств, які зараз працюють на території Червоноградського району, та допомогу шахтарям здобути нові професії, щоб вони реалізувалися в інших галузях. Маємо на увазі, наприклад, розвиток галузі виробництва електроенергії, енергоефективності, промислового туризму тощо.

Львівська обласна рада як партнер також долучатиметься до фінансування цього проєкту», – розповіла Ірина Гримак.

На Львівщині стартує пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів

Представляючи проєкт, Станіслав Тілліх зауважив, що основним його завдання є підтримка України на шляху до Європейського Союзу, допомога у перетворені шахтарських міст.

«На основі Червонограду (шахти «Великомостівська» і «Надія») і Мирнограду (Донецька область) як пілотних міст буде розроблена концепція, яку в подальшому застосуємо до інших державних шахт в Україні. Йдеться про трансформацію вугільної галузі на соціально прийнятних умовах, зокрема про створення нових виробництв, розвиток соціальної сфери, інфраструктури, вирішення питання екології. Цей процес триватиме роки, а, можливо, й десятиліття.

Німеччина вже пройшла цей шлях і ми готові ділитися досвідом з Україною, щоб уникати можливих помилок. Німеччина задекларувала готовність інвестувати в цей проєкт 25 млн євро», – розповів Станіслав Тілліх.

Географія програми справедливої трансформації охопить 5 регіонів України або більше 60 населених пунктів, в яких проживає майже мільйон людей. План справедливої трансформації для громади та регіону передбачатиме заходи зі створення нових робочих місць, сервісів, зниження обсягів використання вугілля у системі теплозабезпечення. Фінансування проєкту здійснюватиметься також з державного бюджету України.

Коментарі

Позначки: , , , ,