На Львівщині щороку фіксують від 200 до 300 випадків Хвороби Паркінсона

Новини 11 Квітня, 2021 285
На Львівщині щороку фіксують від 200 до 300 випадків Хвороби Паркінсона

На Львівщині щороку фіксують від 200 до 300 випадків Хвороби Паркінсона

У Львівській області зареєстровано приблизно 3700 людей з Хворобою Паркінсона. Щороку реєструють від 200 до 300 нових випадків. Це пацієнти, у яких почалася хвороба і ті, які звернулися вперше, попри уже достатньо виражені ознаки.

Про це у коментарі Суспільному розповіла лікарка-невропатолог, керівниця центру рухових розладів у Львівській області Людмила Федоришин, пише “Четверта студія”.

Хвороба Паркінсона — це одне з найпоширеніших захворювань у світі. Вона має прогресивний характер. У хворих фіксують тремтіння рук, фізичну сповільненість, а також загальну скутість м’язів. Раніше вважалося, що захворювання обумовлене природними впливами, віком, а також може бути генетичним.

“Захворювання зумовлене недостатнім виробленням нейромедіатора допаміну у “чорній” субстанції головного мозку. І перші прояви захворювання — рухові. Вони з’являються, якщо у “чорній” субстанції немає приблизно 80% нейронів, які виробляють допамін”, — каже Людмила Федоришин.

Людині, яка має Хворобу Паркінсона, потрібно якомога швидше розпочати терапію ліками, які підбере лікар. За словами Людмили Федоришин, у світі та в Україні існують побоювання, що ліки, які сприяють вироблення допаміну, викликають залежність, однак це не так. Вони можуть допомогти людині бути активнішою. У природі допамін міститься у бобах, однак люди, які їх вживали, не фіксували позитивного результату.

Лікарка додає, найважливіше, чого мають дотримуватися пацієнти — рухова активність.

“Потрібно лікувати і пояснювати пацієнтам, що це не хвороба для перебування вдома. Англійці пропонують сприймати її як хобі. Бути активним соціально, бути рухливим. Вікові категорії захворювання різні”, — каже Людмила Федоришин.

Середній вік початку захворювання — після 40-років. Після 60 років — це ще більший відсоток.

Коментарі

Позначки: ,