На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів

Новини 06 Жовтня, 2022 333

На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів

АТ «Львівгаз», що працює під брендом «Регіональної газової компанії» провів пресконференцію напередодні початку опалювального сезону. Говорили про технічну підготовку, важливість правильного обліку газу та розрахунків за його розподіл, а також правильне трактування нормативно-правової частини роботи оператора газорозподільних мереж АТ «Львівгаз»

Олександр Ганжа, директор технічний АТ «Львівгаз» розповів про готовність обладнання напередодні опалювального сезону:

«На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів, які підтримують тиск газу в системі в межах норми. Відповідно до інвестиційної програми, яка фінансується з тарифу на розподіл та затверджена НКРЕ КП, цього року ми замінили 96 кілометрів газорозподільних мереж, замінено 50 газорозподільчих пунктів, відремонтовано 40 станцій катодного захисту. Все це дає впевненість у тому, що ми підходимо до опалювального сезону готовими».

Директор комерційний АТ «Львівгаз» Олег Вінцюк розповів про зміну обсягів споживання газу в порівнянні з минулим роком. Використання природного газу залежить передусім від кількості споживачів та температурного режиму. В цілому обсяги природного газу скоротилися на 14%, або ж на понад 120 мільйонів метрів кубічних. Найбільше впало споживання промисловості – на 40% (46 млн м.куб). Серед населення скорочення споживання, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, всього на 2%.

Через падіння обсягів споживання газу промисловістю та підприємствами ТКЕ (теплокомуненерго), найбільшим споживачем є населення – близько 55%. Оскільки забезпечення споживачів безаварійним та безперебійним газопостачанням можливе завдяки вчасній сплаті, Олег Вінцюк розповів й про борги перед компанією:

«На цей час маємо значні борги. Майже 370 мільйонів гривень. Найбільші боржники – тепловики, їхній рівень розрахунків – всього 55 відсотків. Найбільше боргують львівські тепловики, які мають частку боргу всього ТКЕ понад 90 відсотків. Оплата населення теж зменшилась, бачимо що є частина споживачів, які платили у попередні роки, однак у 2022 році припинили. Варто розуміти, що ваша оплата допомагає нам працювати, оперативно ліквідовувати несправності на мережах».

Говорили й про газовий рік. Так передача показників за вересень, що триває з 1 по 5 жовтня є останньою в газовому році. Саме від кількості спожитого газу у період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року залежатиме обсяг замовленої потужності від якого й формуватиметься сума у платіжках вже з січня.

На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів

На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів

На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів

На Львівщині працює близько 4500 газорозподільчих пунктів

Представники АТ «Львівгаз» заявили про необхідність підготовки до опалювального сезону не лише підприємствами критичної інфраструктури, а й споживачами: для того, аби бути певними у цілісності внутрішньобудинкових мереж рекомендовано раз на рік проводити технічне обслуговування мереж та приладів у будинку.

Підсумовували пресконференцією нормативно-правовою частиною. Так, зосередили увагу на зоні відповідальності АТ «Львівгаз» як оператора газорозподільних мереж, яка залишається незмінною. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) оприлюднила на сайті постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення розрахунків за послуги розподілу природного газу». Внесення змін до порядку розрахунків, не несе жодних змін у наданні послуг з розподілу газу для споживачів природного газу – пояснив радник з договірних відносин АТ «Львівгаз» Микола Шиян.

Коментарі

Позначки: