На Львівщині почали збирати врожай з дерев-клонів (ФОТО)

Новини 14 Вересня, 2020 289

Фото: Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ

Отримано насіння з першої клонової плантації ялівцю в Україні

У Любинцівському лісництві, що на Львівщині, цього року вперше зібрано врожай насіння з першої в Україні клонової лісонасіннєвої плантації ялиці білої на площі 5,0 га. 

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє agronews.ua.

Ще 10 років тому перед лісівникам Сколівщини, що на Львівщині постало питання заміни смерекових насаджень на більш біолологічно стійкі ялицево-букові ліси, де домінуючими лісовими породами повинні бути ялиця з буком.

Враховуючи лісорослинні умови та дефіцит садивного матеріалу ялиці , на виконання державної цільової Програми “Розвиток лісонасіннєвої справи на 2010-2015 роки” в Любинцівському лісництві було закладено клонову лісонасіннєву плантацію ялиці білої на площі 5,0 га.

На ділянці було посаджено 450 клонів на підготовлену площу з дотриманням усіх наукових рекомендацій, розроблених науковцями Національного лісотехнічного університету України. Від часу створення щорічно проводився догляд за плантацією: рихлення грунту , обрізку клонів , внесення добрив.

І результат не забарився — на восьмому році кожне десяте деревце заплодоносило. Слід відмітити, що цвітіння спостерігалось і в попередні роки , але умов для формування шишки було недостатньо , адже деревця та гілки були ще молодими та занадто тонкі і не сформовані.

Цьогорічні погодні умови дозволяють дозріти лісовому насінню і до місяця часу шишки будуть зірвані для подальшої переробки. До речі, переваги клонових плантацій крім збереження цінних спадкових ознак плюсових дерев та раннього плодоношення, є можливість заготовляти шишки стоячи на землі адже клони є низькорослими деревами.

Коментарі

Позначки: , , , ,