На Львівщині після десятилітньої реставрації відкрили одну з найбільших у Східній Європі синагогу

Новини 18 Червня, 2018 112

Хоральна синагога. Фото: Вікіпедія

У Дрогобичі на Львівщині після реставрації урочисто відкрили історичну синагогу.

Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, церемонія відкриття відбулася 17 червня за участі багаточисельної громади.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма, на урочистості відкриття закликав усіх присутніх до єдності і порозумінням, щоб разом з усією дрогобицькою громадою розвивати  місто.

Хоральна синагога до початку відновлення, жовтень 2007 року. Фото: Вікіпедія

Хоральна синагога в процесі відновлення, серпень 2014 року. Фото: Вікіпедія

Довідка. Дрогобицьку хоральну синагогу зводили протягом 23 років, починаючи з 1842-го по 1865-й рік, у єврейському передмісті Дрогобича — Лан. На той момент дрогобицька хоральна синагога була однією з найбільших синагог на території всієї Європи та найбільшою на Західній Україні За основу у зовнішньому оздобленні взято аналогічну синагогу, збудовану у німецькому місті Касселі (1830 р.), використавши для зображення на фасаді такі самі романські архітектурні пояси, притаманні для німецького стилю рундбоґен. Єврейську синагогу, збудовану у місті Касселі, зруйнували нацисти й її зараз можна побачити тільки на світлинах.

У часи Другої світової війни приміщення синагоги слугувало конюшнею. Після завершення Другої світової війни у ній розмістився склад тканин, відтак склад солі, згодом меблева крамниця, а в прибудовах знаходились продуктові склади.

Наприкінці 80-х — початку 90-х років 20-го століття будівлю було повернуто Дрогобицькій іудейській громаді.

Хора́льна синаго́га — пам’ятка архітектури і культури в місті Дрогобич, знаходиться на вулиці П. Орлика. Дрогобицька хоральна синагога є однією з найбільших у Східній Європі.

 

 

Коментарі

Позначки: ,