На Львівщині перепоховали воїнів УПА (ФОТО)

Новини 22 Травня, 2021 363
На Львівщині перепоховали воїнів УПА. Фото: ЄС

На Львівщині перепоховали воїнів УПА. Фото: ЄС

Сьогодні, 22 травня, у селі Стрілки Перемишлянського району в останню дорогу провели трьох воїнів УПА.

Про це у Фейсбуці повідомив керівник фракції “Європейська Солідарність” у Львівській області раді Олег Дуда, пише “Четверта студія”.

“Вірю, що душі наших Героїв знайдуть одвічний спочинок у Царстві Небесному. Вічна пам’ять! Дякую Святославу Шереметі та працівникам меморіально-пошукового центру Львівської обласної ради “Доля” за те, що допомагаєте віднайти і гідно поховати наших Героїв”, – написав Дуда.

Історична довідка:

Романівські ліси розташовані між селами Стоки і Романів. На південь від Стоків тягнеться масив лісів, т. зв. Любешських, від села Любешка, що лежить на краю цих лісів. Власне у Любешських лісах, у вересні 1944 року відбувався вишкіл підпільного військового відділу УПА.

Керував вишколом командир “Гонта”. Командирами відділів (сотень) були “Ворон”, “Левко”, “Олесь” та кущовий “Струя”. Про вишкіл через своїх “сексотів” дізнались енкаведисти і стягнули у Бібрецький район значні сили.

Трагічний для повстанців бій відбувся 20 вересня на невеликому безлісому просторі між Романівським та Любешівським лісовими масивами.

Частина повстанців, до 60 осіб, загинули в бою, деякі потрапили живими в руки чекістів, інші розбіглись по своїх селах і влились у місцеві самооборонні кущі. Були і такі, що підривали гранату та обривали своє життя, щоб не потрапити живим у ворожі руки. “Гонта” загинув в бою.

Коментарі

Позначки: , ,