На Львівщині оцифрували замок у Старому селі (ВІДЕО)

Новини 04 Червня, 2021 2 847

У Старому Селі, що за 22 км від Львова, відбувся воркшоп зі сканування культурних пам’яток. На периметрі Старосільського замку встановили спеціальні мітки, пам’ятку фотографували дронами і сканували лазером. Співзасновники компанії “Skeiron”, яка займається оцифруванням, на прикладі замку розповіли про те як відтворити пам’ятку в 3D.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Навчитись сканувати пам’ятки могли усі охочі. Студентів поділили на три групи.

“Це йде сканування, ми створюємо тисячі фотознімків. Добре, що є багато волонтерів, які зараз літають на своїх дронах і на наших. Це є досить безпечно, бо тут немає дерев, дрони розумні, вони самі в стіну не залетять. Це хороше навчання, вперше тут спробувавши, люди можуть і надалі розвивати свої навички”, — каже співзасновник компанії “Skeiron” Юрій Преподобний.

На воркшоп зі сканування зареєструвались студенти Львівської політехніки — це майбутні реставратори, архітектори та геодезисти. Зокрема, у навчанні взяла участь Калина Гаврилів. Зараз вона працює над дисертацією про ревіталізацію замків.

“Я раніше працювала з результатом, який видає лазерне сканування. Тобто вже з готовою фотомоделлю, по якій я викреслювала архітектурний об’єкт. Але власне процедура сканування має свої особливості: треба ознайомитись з територією, промаркувати, щоб фотографії накладались. Треба передбачити велику кількість кроків”, — каже науковиця.

Ще одним етапом оцифрування є лазерне сканування.

“Це лазерний сканер, він визначає всі відстані від себе. Робить такі невеличкі повороти і круги і тим самим будує хмару точок з тих відстаней. Потім з неї виходить 3D модель”, — каже співзасновник компанії “Skeiron” Володимир Заяць.

Потім цю хмару точок і фото з дрона поєднують у спеціальних програмах. І в результаті створюють поштівки із доповненою реальністю.

“Камеру телефона ми наводимо на друковану продукцію, яка в нас є, і картинка оживає, ми маємо об’ємну презентаційну продукцію”, — каже співзасновник компанії “Skeiron” Андрій Гривняк.

Замок у Старому Селі – один із 16 об’єктів які відсканують у межах проєкту “Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження”. Проєкт реалізують за підтримки Українського культурного фонду.

Коментарі

Позначки: