На Львівщині обговорили перспективи та ризики земельної реформи

Новини Субота Юля 11 Грудня, 2019 216

На Львівщині обговорили перспективи та ризики земельної реформи. Фото 4studio

На сьогодні Україна просто не готова до ринку землі, – Юрій Гудима

Сьогодні, 11 грудня, у Львові відбулась селекторна нарада «Земельний форум», у межах якої аграрії Львівщини мали змогу поставити питання стосовно реформування ринку землі, за що активно взялась нова влада, незважаючи на воєнні дії в країні, інформує 4studio.

Попри те, що на представників Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України чекали у Львові особисто, нарада відбулась у відеорежимі.

Участь у заході взяли представники об’єднаних територіальних громад, фермерські господарства, ГУ Держгеокадастру у Львівській області, ГТУ юстиції у Львівській області, Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівської області, Львівської дорадчої служби та львівської аграрної палати.

Зі слів першого заступника Львівської ОДА Василя Лозинського, всі напрацювання та пропозиції, які підготували громади Львівщини було передано в Офіс Президента та Кабінет Міністрів два місяці тому, тож усі головні вимоги мають бути враховані.

Так, одними з ключових вимог до нової земельної реформи аграрії Львівщини називають право викупу на землю у радіусі 50-ти кілометрів тим тим мешканцям, які проживають на конкретній території понад 5 років, адже це б суттєво полегшило розвиток малого та середнього фермерства й дозволило наповнювати місцеві бюджети.

Також аграрії вимагають не надавати перевагу у володінні землею й не концентрувати землю у “одних руках”, адже такий крок фактично унеможливить функціонування малих фермерських господарств.

Окремою вимогою є також заборона на продаж землі іноземцям, з чим центральна влада погоджується й заявляє, що такий крок буде прописано окремо пізніше, й лише після проведення референдуму серед українців.

На запитання аграріїв Львівщини чому ж тоді спершу не провести референдум, а тоді вже імплементувати такі важливі для діяльності та економічної стабільності країни закони, тим паче, у стані війни, чіткої відповіді у залі не прозвучало.

Присутній на нараді заступник голови Львівської облради Юрій Гудима у коментарі 4studio зауважив, що вважати сьогоднішню нараду земельним форумом не варто:

“Години по відеозв’язку замало для того, аби проговорити і напрацювати рішення у такій серйозній темі як земельна реформа. Тим паче, що нині у залі були представники влади та ОТГ, але не було найголовніших людей – представників сімейних фермерських господарств Львівщини, долю яких ми хочемо вирішувати законопроектом про ринок землі. Львівська обласна рада вже раніше публічно висловлювала свою позицію стосовно даного закону й вимагала зупинити цей процес, так само як і низка інших облрад по країні.

На сьогодні Україна просто не готова до ринку землі. Він звісно що має бути, але країна має бути готова до такого кроку: економічно, кадастрово та фінансово й навіть ментально, а зараз в Україні йде війна і відповідно вартість наших чорноземів зводиться до мінімуму. Переконаний, що робити зараз ринок землі у турборежимі неправильно й несправедливо до українського народу”, – зауважив посадовець.

Додамо, що у Міністерстві озвучили один мільйон триста тисяч га вільної землі, яку можна буде передати в користування громадам після запровадження земельної реформи, проте, яка частка тут земель на Львівщині, поки невідомо.

Коментарі

Позначки: ,