На Львівщині необхідно прищепити від кору майже 300 тисяч дітей

Новини 26 Січня, 2019 93

Ілюстрація: "Інформатор"

У Львівській області, де зафіксовано найвищі показники захворюваності на кір, обов’язковою імунізацією потрібно охопити близько 300 осіб до 19 років.

Про це сказав на прес-конференції завідувач лабораторією Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев, повідомляє Укрінформ.

“Західні області України “горять” з 2011-2012 рр. На цей період припадає підйом захворюваності. Це було пов’язано з недопоставками вакцин, а не через небажання вакцинувати дітей. За даними Львівської ОДА, в регіоні нещепленими залишилося близько 300 тисяч осіб до 19 років. Однак і в інших областях рівень охоплення щепленнями в попередні 8 років був мізерно малий”, – зазначив Маричев.

За його словами, низький рівень вакцинації – лише одна з причин складної епідеміологічної ситуації в країні.

“Звичайно, низьке охоплення вакцинацією вплинуло на поширення кору. Однак це не пояснює повністю ситуацію, що склалася з кором. Зараз маємо значне зростання захворюваності на кір в Донецькій, Полтавській, Вінницькій областях та в Києві”, – сказав епідеміолог.

Як повідомлялося, з 28 грудня 2018 року по 18 січня 2019 року на кір в Україні захворіли вже 8 498 осіб – 3 537 дорослих та 4 961 дитина. За даними Міністерства охорони здоров’я, всього в цьому році від ускладнень кору померли вже 6 осіб. У 2018 році кір забрала 16 життів.

Кір – інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі і на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять з десяти невакцинованих людей, що контактують з хворим, будуть заражені.

Захворювання на кір може мати важкий перебіг і привести до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку – енцефаліту і т.д.), а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті – вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться в зоні ризику.

 

Коментарі

Позначки: