На Львівщині на території ТЕЦ без дозволів видобувають воду (ВІДЕО)

Новини 25 Січня, 2022 1 123

Експерт розкритикував ідею переведення ТЕЦ на солому

На Львівщині на території Новояворівської ТЕЦ вже протягом двох років без дозвільних документів добувають воду.

Про це у ефірі одного із телеканалів заявив експерт з питань енергетики Андрій Гнатуш, пише Четверта студія.

“У них немає ліцензії і усі на це закривають очі. А це пряме нанесення збитків державі у рік приблизно у розмірі 90 мільйонів гривень”, – повідомив експерт.

У ефірі телеканалу обговорили плани “Нафтогазу” про переведення ТЕЦ на солому.

“Їм не теплоенергоцентралі модернізовувати, а коровам хвости крутити. І бажано чужим й проти годинникової стрілки, бо й це поламають. Ці ініціативи спрямовані лише для одного – будь-якою ціною залучити кредити і перепиляти їх у своїх цілях. Під цю ідею можуть бути видані євробонди, хтось їх скупить і наживеться на спаді української економіки. А вони свої 30% покладуть у кишеню й будуть казати, що у всьому винні попередники”, – каже експерт.

Він додає, що у них в управлінні перебуває Новояворівська ТЕЦ. “Я бачу її через день. Там немає де поставити довгу тягу, то про які сонячні чи вітрові станції може йти мова. Тим більше, це перебуває усе у межах міста. Це їх еротичні фантазії, якими вони годують українців. День простояти та ніч протриматись”.

Експерт наголосив, що через таку ініціативу потрібно притягувати до відповідальності.

“Є заява, формується ТСК, витягнули на комітет і розірвали”, – розповів експерт.

Він також прокоментував плани про модернізацію ТЕЦ протягом трьох років та залучення для цього 900 мільйонів доларів: “Це достатня сума, щоб забезпечити собі безпечну старість”.

Нагадаємо, дочірня компанія НАК “Нафтогаз України” – “Нафтогаз Тепло”, яка отримала в управління низку ТЕЦ, не збирається застосовувати у виробництві цих підприємств газ, а переводить їх на біосировину.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив керівник ТОВ “Нафтогаз Тепло” Віталій Михайльо.

За словами представника “Нафтогазу”, компанія збирається здійснювати виробництво тепла з максимальною часткою відновлювальних джерел енергії.

“Ми зараз знаходимося в режимі формулювання моделі партнерських відносин: є, наприклад, малий місцевий бізнес, який знатиме, що компанії для вироблення тепла та електроенергії щороку потрібна певна кількість біосировини. Нехай це буде щепа чи солома. Це ще може бути спеціально перероблене сміття”, – зазначив Михайльо.

За словами керівника “Нафтогаз Тепло” це може стати взаємовигідним бізнесом як для компанії, так і для місцевих підприємців. Останні можуть інвестувати й будувати свій сталий бізнес на поставках соломи та іншої біосировини “дочці” найбільшої газовидобувної та газопостачальної компанії України (до складу “Нафтогазу” входить “Укргазвидобування”, яке здійснює видобуток основних обсягів українського газу, – ред.).

За словами Михайльо, отримані в управління ТЕЦ почнуть переводити на відновлювальні джерела енергії приблизно в кінці квітня поточного року.

“Ми нічого не вигадуватимемо. Зараз вивчаємо кращі європейські практики. Особливо Данію, яка є лідером у ВДЕ: приблизно 70% теплової енергії вони отримують з ВДЕ та біомаси. Приклад модернізації данського міста Орхус, другого найбільшого міста Данії. Громада мала станцію на вугіллі й за вісім років вона стала зовсім іншою: отримала генерацію за допомогою теплового насоса, вітрогенерацію та генерацію зі спалювання біомаси. А найголовніше – тариф для споживача не зріс”, – зазначив Михайльо.

Нагадаємо, із листопада 2019 року “Нафтогаз” отримав в управління від АРМА (Агентство з розшуку активів) Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ і ТКЕ (Львівська область).

Крім того, Кабмін передав “Нафтогазу” пакети акцій, що належать державі в Криворізькій ТЕЦ, Одеській ТЕЦ, Дніпровській ТЕЦ, Миколаївській ТЕЦ та Херсонській ТЕЦ. “Нафтогаз” також отримав майновий комплекс ДП “Сєвєродонецька ТЕЦ”.

Останні “Нафтогаз” розраховує отримати у власність. Відомо, що Кабмін доручив Фонду державного майна припинити процес приватизації Миколаївської ТЕЦ і вилучити з переліку об’єктів великої приватизації інші передані “Нафтогазу” теплоелектроцентралі.

Коментарі

Позначки: , ,