На Львівщині можуть створювати громадські пасовища (ВІДЕО)

Новини 07 Квітня, 2021 481

пасовище. фото ілюстративне

Мешканцям Львівщини пропонують створювати громадські пасовища. На це із обласного бюджету виділили 3 мільйони 300 тисяч гривень. Пасовищ буде менше, бо і корів у селах менше, а звільнені землі передадуть під забудову чи під введення особистого селянського господарства. Мешканці сіл — проти.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У 87-річного Степана Василишина, який мешкає у селі Горішнє,– корова та бичок. Біля господарки він порається сам. Каже, минулоріч його корови паслися за кілометр від хати, на пасовищі. А тепер частину землі переорали і вона непридатна до випасання.

“Цього року не знаю де буду пасти, маю 30 га городу, посіяв люцерню, трохи буду косити. Трохи буду годувати, маю землю на сіно-жито, трошки буду біля дороги пасти на шнурку”, — каже Степан Василишин.

Інші мешканці села Горішнє кажуть, їхні земельні ділянки зникли. Землю передали у користування іншим людям.

“Мій чоловік використовував землю більше 10 років, користувався, привів її до ладу і від нього забрали, дали зовсім іншій людині, спочатку обманули та дали на аукціон, якого до сьогодні не було, потім ту ділянку дали зовсім інший людині”, — каже мешканка скла Горішнє Ярослава Прищепа.

Староста села Микола Моцяк розповідає, після затвердження генерального плану, доєдналось майже 90 гектарів за межами села. Частково ними користувалися селяни, але ніхто із них не хотів оформляти право власності.

“У нас пасовища в урочищі під лісом було 14 га. Ми 7 гектарів виставили на торги, тому що там паслося 2 корови, 6 коней і кілька кіз. Аукціон виграв приватний підприємець з Чорного Острова, який за 7 га платить 47 тисяч гривень орендної плати в рік”, — каже староста села Горішнє та Долішнє Микола Моцяк.

Тепер землями розпоряджається ОТГ, яка порахувала, що такої кількості пасовищ не потрібно, бо у селі немає такої кількості худоби.

“Так, там дійсно були ділянки пасовища зменшені, але забрали не все пасовище, а забрали в кожного по якомусь куску, але все-таки на сьогоднішні залишено приблизно по 2 гектари землі на одну корову”, — каже очільниця Нового Роздолу Ярина Яценко.

До реформи децентралізації, землі у межах сіл належали сільським радам. А ті, що поза межами – Держгеокадастру. Тепер в області закликають ОТГ створювати громадські пасовища.

“Сьогодні, якщо земля не передана у комунальну власність, то Держгеокадастр може її роздавати. Просто пасовища розташовані за межами населеного пункту. Якщо ця земля буде передана ОТГ, то це не дасть знищити пасовища”, — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

На розвиток громадських пасовищ виділили 3 мільйони 300 тисяч гривень.

Коментарі

Позначки: , ,