На Львівщині кандидат на посаду голови ОТГ організував пільговий проїзд для пенсіонерів

Новини 19 Жовтня, 2020 433
Олег Канівець. Фото: Ліга нет.

Олег Канівець. Фото: Ліга нет.

Кандидат на посаду голови Стрийської міської територіальної громади Олег Канівець підписав меморандум з підприємством “Стрийське АТП” щодо пільгового проїзду для пенсіонерів в межах міста Стрий та Стрийської громади. Він вступив у дію з 10 жовтня. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в автобусах повідомлення з інформацією про підписаний документ та 50% знижки для людей літнього віку. Про це пише Четверта студія з посиланням на ОПОРУ.

11 та 12 жовтня щонайменше у двох рейсових автобусах спостерігачі ОПОРИ зафіксували повідомлення про підписаний меморандум між товариством “Стрийське АТП” та кандидатом на посаду Стрийської міської територіальної громади Олегом Канівцем (самовисування). На аркуші зазначається перелік категорій, які можуть скористатися пільговим проїздом. Серед них і пенсіонери, які сплачують за проїзд 50% від зазначеного тарифу.

Спостерігач ОПОРИ поспілкувався з один із водіїв:

– То що тепер пенсіонери можуть 50% платити?

– Так. То що там написано, читайте. То тільки до виборів.

– Тільки до виборів?

– Не пройде і будьте здорові.

– А якщо пройде?

– То дальше будете від нього вимагати.

9 жовтня директор ТзОВ “Стрийське АТП” Михайло Зіник та Олег Канівець підписали меморандум про співпрацю. Цю інформацію оприлюднив на своїй сторінці у соціальній мережі Олег Канівець. Предметом меморандуму є забезпечення безкоштовного проїзду пасажирським автомобільним транспортом на міських, приміських автобусних маршрутах загального користування. Також у документі згадується про розвиток галузі пасажирських перевезень, встановлення єдиного порядку надання пільгових перевезень окремим категоріям населення громадян на міських та приміських маршрутах загального користування.

“Це забезпечить безкоштовний проїзд всім пільговим категоріям населення. Пенсіонери по віку, які користуються приміськими маршрутами в межах Стрийської територіальної громади платитимуть 50%. Переконаний, це серйозна соціальна допомога”, – зазначив на своїй сторінці у соціальній мережі Олег Канівець.

Також в документі зазначається, що кандидат Олег Канівець сприяє виконанню органами місцевої влади і місцевого самоврядування вимог чинного законодавства в частині визначення обсягів послуг з пільгових перевезень і компенсацій витрат від їх надання суб’єктами господарювання, застосовує комплекс заходів, спрямованих на вдосконалення організації пасажирських автоперевезень на території громади і маршрутної мережі, забезпечує розбудову транспортної інфраструктури, впровадження прозорого механізму визначення на конкурсних засадах перевізників на автобусних маршрутах та забудовників автостанцій, вирішує проблеми пільгових і нелегальних перевезень, впроваджує сучасні системи управління, обліку та контролю в автотранспортній сфері, щодо забезпечення перевезень пасажирів.

Термін дії меморандуму від 10 жовтня 2020 року і до закінчення виконання обов’язків на посаді голови Стрийської міської територіальної громади Олега Канівця, на яку він претендує.

“Якщо я програю, то рішення буде за підприємством. Зараз підприємство ризикує. Сьогодні це підприємство взяло на себе відповідальність, це – їхні ризики. Вони почули мене як кандидата, що цю послугу треба надавати. Я взяв на себе зобов’язання, що в разі перемоги, я буду з ними співпрацювати, люди будуть захищені. Я своїх грошей жодних зараз не даю. Я не просив клеїти оголошення в автобусах, це напевно ініціатива самого перевізника”, – зазначив ОПОРІ Олег Канівець.

Громадянська мережа ОПОРА зателефонувала до директора “Стрийського АТП” Михайла Зіника, щоб почути його позицію щодо меморандуму і зрозуміти чому підприємство зараз готове ризикувати та працювати собі в збиток. Як тільки чоловік почув ці питання, одразу сказав, що є проблеми із телефонним зв’язком. На всі наступні дзвінки чоловік не відповідав.

Також 12 жовтня у салоні громадського транспорту, який здійснює перевезення на маршруті “Стрий – Завадів” спостерігач ОПОРИ зафіксував агітаційні матеріали партії “Громадянська позиція”, а саме за кандидатку від цієї партії до Стрийської міської ради Марію Пащак. У період з 2012 по 2016 рр. Олег Канівець був членом цієї політичної партії, а у 2019 році балотувався від неї до Верховної Ради в одномандатному виборчому окрузі №126.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

У відповідності до частини 7 статті 57 Центральна виборча комісія прийняла Роз’яснення щодо заборони надання грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу).

Підкупом вважається надання виборцям неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах. Під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям чи одержуються ними.

Коментарі

Позначки: , ,